Air gula 🙏

Boleh sapa2 ceritakan pengalaman minum air gula x? Ada yang Dr suruh minum air gula 2 kali x?

2 Balas

Air gula wajib minum utk ibu 25 tahun keatas. Minum 2x ni bila bmi >30 / family history ada kencing manis. Klu 1st dh sangkut, xperlu minum lg. Pengalaman sy, 2x minum sbb bmi >30. Minum masa 12w & 28w dan alhamdulillah dua2 bacaan normal. Tips:- 1) datang seawal yg boleh, so blh dpt air yg suam2, lg senang nk minum. 2) mindset sgt penting, jgn duk pkir air tu xsedap ke apa. 3) if possible, minum sekali teguk..jgn stop. Klu xblh, curi nafas & habiskan terus. Nurse akn perati kita dari start minum smpai habis. 4) lepas minum, jgn terus bangun. Tarik nafas & jgn sesekali muntah. Nanti kena repeat semula. Klu rasa pening, bawa minyak angin, sapu dkt hidung & rehat. Sepanjang 2 jam tu blh stay di kk. Lps 2 jam, nurse akn ambil darah kali ke2 & baru blh mkn/minum mcm biasa. Klu result sangkut, kk akn call dlm tempoh 3 hari (tmpt sy). Klu xada, means result ok.

sy bru lepas minum gula smlm. datang awal pagi. dpt air gula suam2. bg sy bila puasa,lpastu minum air gula suam2 jd kenyang. time minum tu tahan nafas. mcm sy ingt nk skali teguk,tp xboleh. so sy 3 kali jugak la ambil nafas. lepas je minum tu trus sandar kt krusi rehat kasi turun air gula tu dulu. tkut kalau direct berdiri n jalan muntah nnti..