Boleh ka tak minum tea O

Boleh ke pregnant minum tea O? Maaf sy baru

29 Balas

sy rasa bergantung individu..sbb nurse pon kata gitu... nurse suruh sy jgn minum kopi,teh,milo...tp sy ckp ngn nurse..kopi mmg sy xamek..milo tu jarang la..tp sy boleh kata hari2 minum teh. nurse terkejut..then nurse kata sbb hb awk cantik..sy xhalang awk minum teh .jd awk boleh terus minum teh tu kalau xde apa2 masalah..Alhamdulilah...sy sbnrnya antu kopi..tp sbb sy tau kopi xley minum..sy minum teh..xtau plk teh pom xley minum sbnrnya..heee

saya slalu mnum air teh o,kopi n Milo..NES sya xmnum sbb nes lg byk cafein tp hb sya ok la.. klau trun pun 10.6 je pas tu naik blik ke 12.7 cuma jgn hri2 minum manis saya mnum selang seli kdang kopi kdang Milo atau teh o tp sekali dlm sehari je mcm klau mnum wktu pg wktu lain tu bykkan mnum air kosong tp ikut org jgk kot tp saya slalu klau nk g klinik esok tu saya akan mnum air kosong je so hb pun ok✌️

boleh dan tak boleh ni atas badan awak. kalau awak check hb low, better elakkan la kafein ni. Nak minum tu boleh je cuma jangan selalu lah. Saya pun jenis hantu teh ais, haritu minum hb drop sampai 10.6 so saya stop kejap. lepas tu teringin jugak so saya minum je alhamdulillah takde kacau hb sangat. Cuma elakkan la minum dekat2 dgn waktu makan ubat. kafein boleh halang penyerapan zat besi.

Sy suka minum nes dgn teh msa mngndung ank prtma,hb truk smpai 7 doc smpai msukkn. Ubt sbb tkot sy tumph drah msa berslin,tpi alhamdulillah tkde ap2 tumph drah atau tambh drah msa berslin cuma kena elakkn minum air yg bercafien sbb bolh trunkn hb,bhya klau hb rendh,bnyk risiko,org lain pling rndh 8/9/10 sy pling rndah 7 smpai doc pning nk ksi ap lgi bia hb sy naik,

2y ago

mgkin sis ada talasemia jugak ni...

kalau bdn sy, sy xamalkan mnun teh,or kopi, nescaffe .mujur waktu prgnnt ni sy alah ngn kopi..sy suka kopi, ke nescaffe ke teh cecah biskut..mmg mnuman harian kan😅nescaffe pon sy alah..angin bdn..prnah jgk hb rendah 10.9.so sy stop buat smntara..kalau tringin sgt Bru sy mnum..skrg sy mnum susu kmbg arrayyan..ad perisa hazel nut, cereal delima dgn buah goji..sdppp..

kalau hb x kacau boelh la minum kerap... tapi suggestions dietitian kena minum sebelum or selepas 2 jam mkn...lagi2 nk mkn ubat kena jarakkn 2 jam... kalau x dia kacau pnyerapan nutrients mkanan Dan ubat tu... so kalau nk mnum jugak sis jaga msa jelah... sy kdg teringin mmg mnum jugak la skali skala cuma mmg xkan mnum bila mkn nasi ke apa... minum saja je...

kadang terfikir.. mase proses bersalin kite kene pegg pegelangan kaki.. mcm mne ibu yg berbadan gempal.. n peha besar nk pegang klu tak smpai.. ibu² ade tips tak besalin tanpa koyak atau agkat botot tapi tak smpai pegg kaki.. maaf soalan terabur😅

kalau ada masalah anemia hb rendah, better elakkan dulu utk sementara. tp kalau sis teragak sgt, minum sekadar rasa je. setengah cawan cukup. pastu ada yg bg tips dkt sy, kalau nak minum teh/kopi, lepas minum, makan jambu banyak2.

Sayaa Nurse KK xbg.. sy dahh 2bulann puasaa kafein🤧🤧 sbb mereka kataa kalau mnum mknn atauu zat2 xmsukk ke saluran darahh n tak sampai ke baby.. ntahlahh.. even saya xmnum pown HB saya tetap low😭😭😭

boleh minum, tapi make sure jangan minum 2 jam lepas makan ubat or 1jam before makan ubat. sbb akan halang penyerapan ubat tu in case darah rendah. satu lagi, hati hati risau angin. sakit badan kalau masuk angin