Ubat KK ( warna merah ) zincofer kot

boleh ke kalau saya tak makan ubat tu? sebab setiap kali makan mesti muntah muntah. kalau saya takmakan, ok je takda muntah. sekarang saya cuma makan folic acid biasa je, takda ubat lain dah sebab kk kata dah campur semua jadi zincofer. takpe ke ye?#pleasehelp #firsttimemom #18w1d

11 Balas

Saya pun sama. Doc KK bg zincofer 1st trimester, time tu mmg alahan teruk.. makan je muntah balik. Lepas tu stop, makan iberet pulak.. now tak beli iberet, try obimin kakak sy suggest.. baru sekali makan tiba2 kena gastrik pulak, baca google obimin boleh mengancam gastrik kalau yg mmg ada gastrik.. last2 sambung balik zincofer dah tak rasa nak muntah.. lepas mkn zincofer sy sulam dengan limau @ jus delima pastu terus tido.. jgn main fon dahh

Bacaan hb sis ada masalah tak? Utk 18wk tak cukup setakat folic acid tu.. Melainkan sis beli sendiri tablet maltofer kat farmasi.. Sy pon tak boleh nak telan zincofer tu.. Kalo telan je, umpama kain buruk la sy melepet je kat dlm rumah.. Bgtau nurse nnt awk tak boleh mkn zincofer tu sbb muntah2.. Sy pon doc tukar ke iberet, baru rasa bernyawa semula 😂

7mo ago

hb saya ok je, saya pun kalau telan zincofer dah macam mayat hidup, muntah muntah kat tekak ni rasa besi je 🤣 telan zincofer dengan air suam pun sama je rasa macam nak mati dah melepek je 🤣🤣

Misi KK saya bgtaw selain zincofer, maltofer pun tinggi zinc. Obimin rendah zinc. jadi kalau tak boleh zincofer, amek laaa maltofer. sedap pun sedap. rasa coklat leh isap isap lagi. Saya pun takleh telan zincofer. Saya beli farmasi ja maltofer tu. Amek maltofer yg include sekali acid folic. ada tulis kat kotak tu.

Zincofer ada vit c , folic asid, iron. Jd folic asid je tk cukup. If muntah makan zincofer, boleh try mnum sblm tido. Lepas diner jarakkan 2 jam. Pas makan trus tido nanti tk rasa nak muntah. Mkan pgi mntah biasanya sbb ada gastrik or masalah perut.

Awak. Setakat folic acid or obimin. Tak cukup utk awak da. Sebab da 18w. Saya pun tk boleh makan zincofer. Saya ckp dgn nurse. Saya tak boleh makan zincofer nanti muntah. Nurse terus tukar ke iberet folic. Nanti maklum dkt nurse.

Try tukar makan tu time seblum tido. Muntah mybe sbb perut kosong n if ada gastrik mmg akan jd gtu gak . Jadi boleh tkar ke malam, jarakkan 2 jam lepas dinner. Lepas makan zincofer , terus tidur . Nanti ok tk muntah or pening

saya pon tk boleh nk makan zincofer sbb muntah walaupun makan betul2 sebelum tidur. Misi ganti jadi obimin. Sementara tggu next appointment saya makan folic acid sahaja.

7mo ago

Sya dri first smpai skrg mkn ubt yg obimin okay sikit☺️

cuba awak try air suam perah limau nipis setengah biji telan sebiji zincofer tu . sbb dia rasa masam . nurse kk saya ajar bagi tak muntah + lagi banyak penyerapan zat .

klu xblh mkn ubat tu inform misi. mintak tukar dgn ubt lain. sy pun xblh mkn zincofer..misi suggest mkn iberet cuma kena beli sndri kt farmasi

kata kt dorang xley mkn sbb muntah..mnta ubt lain. kdg dorang supply obimin. obimin pon ok xpon maltofer. skrg continue acid folid. jnji mkn