Tidur melentang

Boleh ke 5bulan lebih tidur melentang?? Kadang2 kalau tidur mengiring rasa lenguh pastu mesti saya akan pusing badan tidur melentang, kadang lama jugak saya tidur melentang,sbb saya xde masalah time tidur mlm,tidur nyenyak je bila masuk Trimester2 ni,tp saya mmg letak siap2 bantal kt kaki tiap kali nk tidur..Bahaya x kt baby?? #bantusharing #ingintahu #1stimemom #jangandibully

10 Balas

Saya masih dlm 1st trimester (11 weeks). TAPI dari pembacaan & social media doktor yg saya follow, bila masuk 2nd & 3rd trimester, tak elok untuk tidur dlm posisi melentang. YES, berkemungkinan membahayakan nyawa baby dlm kandungan sbb menghalang nutrisi / oksigen / pengaliran darah yg lancar kpd baby. Doktor cadangkan tidur posisi mengiring ke kiri & ke kanan. Dan yg paling bagus posisi ke kiri 😐

3y ago

yeke,Saya pon xsedar tidur terlentang 😰 risau jugak sbb hari2 mcm tu..

Dlm apps ni pon ada jgk artikel berkenaan posisi tidur. Cuba awak cari. TAPI saya faham, bila dah nyenyak tidur, susah nak control pergerakan sebab kita tak sedar 😅 Saya pon tak tau lg situasi saya nanti mcm mana masa masuk 2nd & 3rd trimester. Dah la saya nie pon tidur buas 😂

3y ago

😂😂😂😂

Better tido mengiring. Kalau nk elak lenguh letak bantal kat belakang badan utk elakkan lenguh. Satu lagi letak bantal kecik bawah perut masa mengiring. So far saya buat cara ni mmg dapat elakkan tido terlentang. Kalau ada bajet boleh beli maternity pillow yg bentuk U. 😊

3y ago

kalau tido bantal kt saya mmg banyak,kiri kanan kt kaki pon saya buh,bantal kecik ade untuk sendal kt perut,tp still terlentang jugak😅 tp xtaw la kalau masuk trimester 3 nnti mcm mana...

Sma sis.. Sy first bby tido mgiring. Tp now second bby mst tido tlentang.. Klu x.. Xblh nk tido.. Ngiring kiri or knan. Tp bgun2 mst tlentang.. Hahaha

3y ago

Hahaha.. Tp klu tlentang..ble nk mgiring, skit gile prut

sya pun sama, tudur nyenyak je tiap mlm alhamdulillah 😬 Bila terjaga dri tudur tu bila terlentang cpt2 mengiring ke kiri or kanan. Ksian bby.

3y ago

tu la saya pon mcm tu,tidur nyenyak sedar2 tidur terlentang,terus pusing mengiring.. risau sbb hari2 mcm tu..😅

sy pon kalau x sdr pon jd terlentang jugak walaupun pakai bantal u pregnancy tu. tp kalau sedar sy cpt ngiring

3y ago

ada x sini dh rsa perut mengeras..tpi bila dh gosok ok je..

samaaaaa..first bby..ngiring kanan kiri tak kena..asyik lenguh je.. dh blh tdo terlentang jgk..hihihi

3y ago

kan, dh puas kiri pusing kanan,kang lenguh kiri kanan, melentang pulak..Dh cuba elak tp xboleh jugak😅

sama la. kalau mengiring mcm mengah sikit. susah nk nafas.

sama la ..kdng2 skit blkng Tu jdi tdo terlentang..

3y ago

tu la lenguh klau tido mengiring.. Klau pusing melentang plus mengeliat sekali😂 fuhh nikmat