Kopi mudarat ka?

Boleh ka minum coffee masa trimester...saya ttc 4 years..1st pregnancy..risau banyak

11 Balas

coffee x meningkatkan risiko keguguran. keguguran ialah hasil drpd pembenihan genetik yg x sempurna. tp, coffee mampu menghalang penyerapan zat besi. zat besi ni penting dan sgt diperlukan utk perkembangan baby. badan kita kena produce byk darah sbb tu kita mudah utk kena anemic (kurang darah) . bqgi pesakit anaemic lagi lah x disarankan minum coffee. tp kalau kandungan awk ok, HB ok x ada masalah minum coffee, ya lah..paham kan kalau x dpt benda yg kita nk bila tgh menagndung ni mcm mana.. hhehe. cuma kena hadkan jelah pengambikannya..buat lepas teringin. jgn lebih secawan lah. dan jgn ambil dkt dgn masa mkn ubat tambah darah ya(penting)