Kopi mudarat ka?

Boleh ka minum coffee masa trimester...saya ttc 4 years..1st pregnancy..risau banyak

11 Balas

coffee x meningkatkan risiko keguguran. keguguran ialah hasil drpd pembenihan genetik yg x sempurna. tp, coffee mampu menghalang penyerapan zat besi. zat besi ni penting dan sgt diperlukan utk perkembangan baby. badan kita kena produce byk darah sbb tu kita mudah utk kena anemic (kurang darah) . bqgi pesakit anaemic lagi lah x disarankan minum coffee. tp kalau kandungan awk ok, HB ok x ada masalah minum coffee, ya lah..paham kan kalau x dpt benda yg kita nk bila tgh menagndung ni mcm mana.. hhehe. cuma kena hadkan jelah pengambikannya..buat lepas teringin. jgn lebih secawan lah. dan jgn ambil dkt dgn masa mkn ubat tambah darah ya(penting)

Saya pun hantu coffee jugak before pregnant, tak dapat minum sehari mmg tak keruan. Lepas tau pregnant, tanya doc boleh tak minum coffee, dia kata boleh tapi jangan lbih 200mg sehari.. caffeine buat zat besi/vit c susah serap dalam badan. skrg sy minum sminggu skali je sbb risau 1st baby. Saya ganti milo o.

Saya tak minum coffee masa first trimester. Second trimester baru start consume. Satu intake/gelas je sehari. Jarakkan waktu dengan makan ubat tambah darah ye kalau tak HB awak akan drop banyak kalau dekat waktu dengan makan ubat.

mnum sikit je dear. ank 1st sy xblh mnum langsung. skit perut. yg 2nd ni blh mnum,tp lpas mnum,dada rsa berdebar dn xslesa. now 10w

sy minum coffee trimester 2 jantung laju .. better tkya amik dlu buat smntra waktu. nti effect dekat baby ..

Sy minum kopi first trimester baby kecacatan kromosom genap 13 mggu sy keguguran

Biasanya, pregnant women shouldn't take more than 200mg of caffeine a day.

kalau sy .. mnum kopi sgt2 memudaratkan..

boleh, cuma secawan sehari.

kalau saya,saya elak terus