Air ketuban

Tumpang tanya, kalau leaking sikit2 tu mcm mana eh. Macam mana nk tahu yg leaking tu air ketuban atau mungkin keputihan/terkencing je. Apa2 ciri2 leaking air ketuban ye. 35 weeks dah. First time pregnant. #firstmom #firstbaby

10 Balas

Better jumpa doktor terus. Sbb kalau leaking ni bahaya baby dan ibu. Jika tak merbahayakan doktor akan suruh tunggu due baru bersalin. Saya pengalaman ank first leaking jugak...stiap beberapa hari scan air ketuban kurang sikit²... then doktor cucuk dexa mtangkan paru² baby. Week 34 czer. Baby lahir pramatang 2.08g dlm nicu sehari..lps tu pindah ke wad baby 2 week..utk cukupkan berat. Alhamdulillah skg baby dah 2 bulan lebih membesar dgn baik.

saya anak pertama air ketuban leaking and masa tu saya tak perasan sebab takda rasa apa tapi bila lepas tukar pakaian dalam saya , basah tu makin banyak terus pergi hospital time tu warna jernih je , lepas doc seluk seluk keluar dengan darah . 48 jam leaking tanpa bukaan walaupun dah masuk ubat seharian terus decide operate takut baby lemah and takut kena jangkitan kuman

better awak pergi check. mcm kes adik sy. pagi tu check up last dkt kk. kk xde inform pape. tiba2 petang tu kk call doctor ckp air ketuban dia leaking. doctor tnya dia. dia kata xde rasa leaking. sbb dia kncing mcm biasa ja. last2 kena hntr pergi hospital. bersalin normal tp kena induce.

Sy leaking jugak masatu 37w. Nak kata sikit2 tu tak, kira byk jugak la leaking. Air ketuban keluar tak mcm air kencing. Air keluar terus, kita tak boleh tahan. Air ketuban sy warna hijau keruh sebab baby dh berak dalam perut, sy terus ke hospital.

haa tu la nak tau jugak, pastu lepas ketuban pecah tu terus keluar baby ke cane eh..sy terbayang sempat kee nak gi hosp kalau ketuban pecah, kalau terberanak dlm keta cane😂 firstmom jugak ni dh 36week hehe

1y ago

ketuban pecah baby tak terus keluar lg. kena tengok bukaan awak dulu. kalau dh 9-10cm tu baru betul baby boleh terus keluar. if bukaan baru 4cm masa air ketuban pecah tu baby xley keluar lg. awak akan rasa sakit contraction dulu. saya turun lendir darah dulu. esok pagi tu baru air ketuban mcm pecah sy perasan sbb pakai pad. pad lembab. doctor soh pakai sbb nk pantau tkut drh still trun. smpat smpi hospital awak. doctor check 4cm bukaan. pagi tu. bersalin nye petang awak nk dkt asar.

klu tkencing awak ade rse nk kencg tu.. ktuban tbe2 je mngalir sendri.. klu x sure bley peg klinik swasta dlu smentara nak tggu next checkup kt kk..

1y ago

bukan keputihan. air mengalir jernih dan xde bau. kalau kencing awak boleh tahan. air ketuban kalau mengalir tak boleh tahan.

air ketuban ni sepatutnya dia jernih.. kalau nak tau mmg kena p cek sis.. sbb kena buat litmus test, masuk mulut itik tu.. kalau dh sampai ada lendir campur darah tu kita panggil show..

ketuban jernih tiada bau..dia akan kluar sndri ada yg berserta dgn darah / lendir coklat

Hi, pertama sekali air ketuban tu absolutely colorless. Lepas tu awak akan rasa air yang mengalir sikit sikit.

ketuban kluar sndri,x boleh kontrol.even sikit ke byk ke,ttp air ketuban klo yakin sis x kencing.