Alahan

Bole share x, alahan korang start mase preggy bape week?? Muntah, mual dan semua tuuu 😅 Sy dah 8week, tp masih ok..

48 Balas

mcm sy preggy anak 3 ni..alahan lain mcm..1st trimster..sbutir nasi x boleh msuk perut..klu mak sy msak dkat dpur..sy lari msuk blik dok diam..xboleh tgk dgn bau..rsa loya na muntah..apetah lagi makan..sengsara gak rsnya..msuk trmster 2 ni..alhamdulillah dpat mkan nasi sikit..itu pon mkan nasi kosong dgn ikan bilis goreng..lain lauk mmg sy x boleh mkan sgt..kdg tringin na mkan tuu..mkanlah sikit..tpi lpas mkan muntah balik..kdg tuu x taw tekak ni na mkan ape..asek muntah jer lpas mkan..bntai makan buah dgn snek bskut jelhh..tpi perut ni lapar na mkan..hrap cepatlah pergi loya dgn muntah nihh...

3y ago

Kesiannya sis. Saya faham perasaan sis tu. Makan nasi bukan tak boleh sis, tapi lauknya yang main peranan. Saya pun dah lama tak makan nasi ni sebab lauk nasi banyaknya bergoreng atau bertumis kan. Sis try lah buat salad, perah lemon sikit. Saya rasa sangat refreshing dapat makan salad macam lettuce, cherry tomato, timun, makan sejuk-sejuk. Kalau nak tambah lauk sikit boleh ambil ayam bahagian dada, letak garam sikit je dan bakar. Saya bakar guna air fryer.

Saya dah nak masuk 8 weeks. Mula rasa loya semasa minggu keempat, waktu baru je missed period. Saya tak lalu makan benda berminyak, bertumis. Rasa nak makan roti biskut, sayur atau ulam segar dengan buah sahaja. Bau masakan buat saya sangat-sangat loya. Badan mudah rasa penat dan mengantuk, kerap kencing juga. By 6th week perut saya mula bloated sangat-sangat sampaikan perut saya nampak macam dah mengandung 3 bulan. Tapi memang sebab angin je, sebab ada kala baru bangun tidur tu perut kempis sikit. Dah macam belon perut ni boleh kembang kempis.

Masa 2w dh start muntah, pening. Masa tu x tau pregnant. So abaikan he. Ingatkan demam or sy just pening2 biasa. Sbb pegi hospital test urin dr just cakap kencing kotor. Masuk 6w kot. Sbb dh x tahan sngat, paksa husbnd pegi beli testpack. Alhamdulillah , terkejut sngat bila tau yg diri ni hamil. And pegi kk memng dr sahkan dh 6w. Mcm tak percaya. And now dah 34w. Doakan sy dipermudahkan bersalin ye ☺️

mse tau pregg dlm 6week mcm tu . pening2 biase je . smpi 8 week nsi mmg xlalu mkn .mkn buah2 je . tp still xde muntah2 cuma pening dn tk ade slera ,xblh bau goreg ikan . skrg 11wekk still juga tiada muntah . tp slera mkn dh back to normal mcm sblm pregg . cuma kalau pg mkn zincofer stgh jam lps to msti muntah smula ..

masa abg n akk nye xad masalah langsung bab alahan... mmg bdn bagai di pam2😁... tp y ke 3 ni, 5week hingga skrg 10week mmg sensitif dgn bau, mknan memilih y bleh mkn je... kalo x akn muntah... dgn angin sbb xnk mkn... berat bdn pn mkin turun... nurse ckp normal... mgkin faktor umur jgk y jd alahan... dlu masih muda...☺️

msuk 2 bulan rasa demam, pening kepala, kerap tidur, tdk blh mkn ayam, sosej, nuggets, kerap muntah dgn apa yg d mkn, dan hanya blh mkn sayur.. msuk 5 bulan bru dpt mkn ayam walaupn kuantiti sedikit..skrg okey sda

bunting pelamin 🤭 3/4 minggu lps kawin tu alahan setiap saat/hari 😭 tak terfikir pon tgh mengandung masatu 😂 sbb baru kawin kan.. pergi klinik terus doktor kata baby dh 14 weeks 🤦🏻‍♀️

saya dari first smpai la 3rd mster ni .. dh 38 week x stop ii alhan n muntah ii .. redha jela .. hadap dgn pnuh nikmat .. sbb bukan slalu hdap .. sthun skli pun blum tntu btul x ?

mula² tau prgnnt tiada alahan , lepas balik dri klinik p cek up & buka buku putih tiba² alahan dtg smpai usia kndgan 4 bulan . hahhaahhahaha terok juga lh , semua ndk ngam 🤣

Saya sebelum check ok j.. Lepas check macam xkonfiden +be still ok.. Sampailah selang seminggu check lagi skali terang2 +ve.. Sekali gus sume datang🤣