DIET UTK IBU kencing manis

Boelh bg sy cdgn diet utk ibu2 yg ada kenVcing manis

4 Balas

sy guna program acne-free diet. gula hadkan 5g je sehari termasuk dalam air, masakan atau kudapan. buah sy mkn cuma jambu batu cicah madu asli. buah mcm mangga, anggur hitam, durian mmg tinggi gula jd kena hati2 la kalau teringin sekalipun mkn sikit je. snek sy kuaci tp kacang apa2 pun x kisah asalkan bukan sadur dgn perisa atau gula. sos, kicap, pes rempah kena hati2 gula mmg byk dlm tu. kalau msk lauk sy dh mula x tambah gula cuma kontrol garam & perisa je. hadkan beli minuman dr luar. yg berkanji mcm nasi putih, tepung putih, kentang kena tukar kpd yg lebih sihat. beras herba poni tu bagus jgk sy mkn yg tu, beras perang pun okay. tiap kali mkn nasi sy ambik satu senduk je tp sy lebihkan mkn lauk kalau lapar. air sy minum cuma air kosong & teh hijau sehari satu uncang. susu sy x minum sbb alergik jd sy ambik pil kalsium+d3 so boleh la kawal gula dari situ. rasa nak minum air manis boleh je tp sy hadkan 5g dlm satu hari. bykkan rujuk resepi online sbb xnk diet nnti jd bosan. semoga berjaya & take care sis

2y ago

dlm supplement yg sy ambik cuma ada 100mg fos je so x kacau apa pun. nk cari yg xde gula langsung pun boleh tp pastikan rujuk doktor dulu sebelum ambil & calcium cukup 1000-1300 mg, vit d 200iu

Amalkn suku2 separuh, wajib jaga 3meal time- bfast, lunch, dinner. Kalau boleh tukar nasi putih ke beras perang, roti putih ke roti wholemeal supaya tahan kenyang lebih lama. Ambil snacking/buah2 in between meal untuk elak perut kosong/masuk angin. Cth bfast pukul 8, pukul 12 lunch kan. Pukul 10 boleh mkn 2keping biskut wholemeal/cracker atau buah sebiji. Diet utk gdm ni yg penting jaga kuantiti dan jaga jenis mknn yg kta nk makan Elakkan makan kudap2, mknn proses mcm sosej, mknn dan minuman manis kalau boleh haramkan lgsung sampai la bersalin. Alaa kejap je pun anggap je la kta berpuasa makan manis 😂 Google je resepi diet, ada banyak menu sedap2 yg sihat kta boleh cuba. You can do it

sy baru jer sngkut kencing manis tapi 1 jer terlebih.. sbb sy tak mkn nasi sy suka mkn buah sahaja. sangkut la pulak. 😔 Humm apa boleh buat dah nk sangkut

Makan ikut time n dlam portion suku2 sparuh sis..no snacking n betul2 cut sugar😌