Gdm on diet

Hai ibu2 ada tak yg berpengalaman kencing manis msa preggy. Apa mknan yg ibu amalkan utk trunkan gula dlm bdn ye?#bantusharing #advicepls #firstbaby

1 Balas

Hi, Puan. Saya kongsikan sedikit pengalaman saya. Saya jaga makan as in makan makanan yang seimbang. Tak ambil fast food, ice cream, minuman yang berasaskan coklat dan roti putih. Saya tukar kepada wholemeal bread. Selain tu, kita pun tak boleh berlapar akan buat paras gula naik. Jadinya, dalam satu hari saya akan makan 5-6 kali dalam kuantiti yang secukupnya. Makan ikut waktu. Diet plan saya ada breakfast, snacking, lunch, snacking, dinner. Sorry kalau panjang sangat. Tapi ini yang saya buat atas nasihat doktor saya juga. Harap membantu 😊

2y ago

Maaf, Puan. Saya dah tak ingat bacaan normal GDM. Nanti saya check semula😁 untuk snacking, saya makan kekacang (walnut dan cashew) atau buah epal atau buah naga atau 2 slice wholemeal bread makan begitu saja hehe