contraction

blh x share pengalaman contraction ibu2 semua?contraction dulu ka,atau keluar tanda dulu?

28 Balas

Pengalaman sye, mula2 bleeding sikit lepas tu pergi hospital bukaan baru 1cm. Tak lama dah smpai rumah tu pecah ketuban pulak pergi balik hospital dah buka 3cm terus kena warded. Lepas dh pecah ketuban ni yg start contraction. Alhamdulillah sepanjang contraction baby okay (jantung normal , x lemas) mummy pun okay (blood preasure). Sye tahan sakit contraction ni selama 24jam. Cukup 24jam, bukaan tiba2 10cm dn sye bersalin secara normal.. Tips dia, masa tgh tahan contraction tu makan kurma banyak2 utk kumpul tenaga dan sentiasa positive. #anakpertama #pengalaman #babygirl

Saya takde tanda apa2 tapi baby kurang gerak masa dekat2 due date beberapa hari. P check kat hospital then kena tahan, induce sebab nak dekat due date n ketuban pulak kurg masa tu. Induce sekali dah rasa sakit contraction but still jalan tak bukak mana then induce kali ke 2 jalan still sama. Dr panggil masuk labour room awal since ada kosong, then induce drip pulak. Haa masa tu baru tanda lendir darah sikit2 baru keluar. 9 jam bertarung sakit contraction then dalam 2 minit bertarung nyawa baby pun keluar Alhamdulillah. Jangan risau sis, sakit contraction tu mesti akan dirindui.

4y ago

Saya pun first baby. inshaAllah baik2 saje hehe. Masa saya tu husband takde sekali tau haa lagi lah. Ssmoga semuanya dipermudahkan ye

Lain org,lain pengalamannya sis. Tp selalunya kl nk bersalin tu rasa mcm senggugut tp agak kuat. Mcm sy, 2-3 hr nk bersalin dh rasa skit2 contraction pastu pecah air ketuban..then contraction akan makin kuat. Apapun kena selalu set dlm fikiran kita utk kuat bila dh nk bersalin n start contraction tu.

2y ago

emm semua ckp skit mcm sengugut tapi sy xpernah rse sengugut tu mcm mne😔😔😅😅

saya anak sulong skrg dh 18thn... kencing trn darah subuh tahan sampai pkl8 pg br g hospital tghhr dah bersalin anak no2 16thn...contraction slps sahur tghhr bersalin anak no3 9thn.. contraction subuh gak tghhr bersalin skrg gah 33weeks 😁😁😁

Kalau mcm sya keluar tanda dulu sakit perut then mengeras , contraction tu rasa dia mcm senggugut sakit teramat 😂 tapi bila nak keluar kan baby tak rasa apa da cuma rasa mcm nak teberak taik besar hahahahaha😂😂😂

anak 1st n 2nd contraction dulu... dua2 doktor pecahkan ketuban slps bukaan ckup 10cm . anak 1st ketuban air anak 2nd ketuban darah (sakit sgt) . skng menunggu anak ke3 (skng 33 minggu 4 ari) tak tahu bagaimana plk kondisinya pula

Macam saya, 2 kali bersalin, memang contraction datang dulu. Sakit dari pinggang membawa ke depan. Dan sakit tu semakin kerap. Rasa macam nak membuang, tapi tak pun. Lepas tu baru pecah air ketuban.

Saya dua dua anak mai tanda dulu. contraction just manja manja centu ja, after dh kelua tanda barula contraction makin kerap. Anak first kelua darah sama lendir, anak second leaking air ketunban.

Contraction datang dulu rasanya🤔 Contraction yg x kuat mane..lepas tu baru la keluar tanda..ank 1st & 2nd, blood show..ank 3rd, blood show & pecah ketuban..lain org, lain pengalaman nya..

Masa saya keluar lendir darah dulu, baru start dtangnya contraction 5-10minit tuu. Sakit bahgian pinggang perut yg lain macam woo, takdpt nak gbarkan macammana tapi sakit yg teramat.