Jaundice

Blh bagi petua utk mengurangkan kuning pada anak saya

12 Balas

Bagi banyak minum susu ibu...n kalau cuaca panas jangan pakaikan baju baby n seluar takut kuning tak turun² sebab badan terlalu panas... Takut macam anak saya, seminggu jaga kat hospital...sebab masa tu tak tahu... Sekarang dah okay... Asal cuaca panas jak memang saya akan buka pakai baby... Baby cuma pakai barut, sarung tangan n kaki dan pampes jak... Langkah berjaga² takut kuning naik lagi...

Mcm sy amalkan mnum susu kambing (sy mnum yg fresh) lpastu kerap mnyusukan baby. Alhamdulillah baby dh xde kuning smpaikn 2x kena gi klinik nk tgk result sbb Doc x pcya kuning hilg cepat sgt.. 😅

Betul..bagi susu ibu bnyk2 sebab tu yg terbaik..lagi satu,baby yg ada kuning mmg bnyk tido..so,kena kejutkan dia ntuk bagi susu..kalau tak,kuning tu lambat turun

Kalau mak saya mandikan baby dengan rendaman air asam jawa. Jangan bagi mandi pagi/petang sangat, nanti baby sejuk. Awal boleh jerlum jugak dgn rendaman asam jawa tu

Cari batang pokok batawali Sapu getah kt tapak kaki dia Deras kuning turun Petua dr kwn sy ambil dr org lama

Betul..bagi minum susu byk2 n bagi baby berak.. insyaAllah cepat turun kuning tu

Sy selalu mandikan air cucian beras dn air rebusan daun pegaga.

Banyak kn bagi mnum susu je. Insyaallah cepat hilang kuning.

Keep on bg susu ibu. Lg kerap baby berak lg cpt turun.

5y ago

thank's for the info

Bykkn bagi susu ibu. Mama jgn mkn sup yg ada halia