Luka brsalin normal frst bby blum smbuh 26 hr sdah?

Bleh bg tips smbuhkn luka teruk scepat yg mngkin.. Sngsara nk dduk, sngsara nk buang air. ??? nk sbulan dh msih blum kering

15 Balas

Sy masukkan ubat kuning dalam botol spray kecik. Tiap kali lepas pegi tandas, dab kering2 lepas tu sembur kat bahagian jahitan. Lepas sembur kipas2 bg kering. Biasa suami yg tlg n check. Rajin tukar pad jgk. Minggu kedua luka jahitan dah elok. Nurse dgn tukang urut siap tegur sy jalan laju sgt 😅

4y ago

Btw,sy pon first time bersalin. Kalau ade ig,boleh follow kak long @eja_confinementhelper dia byk share tips

1st 2nd day sapu ubat kuning yang hosp bg..pastu terus pakai minyak berubat TYT..tuk busair pun cpt baik InsyaAllah mmg luka cpt elok..pengalaman dua2 anak sy sapu..letak bnyak2 kt pad..bersalin yg ke3 pun akan cari minyak tu☺️☺️☺️

Time mandi rendam bahagian punggung dalam air garam suam atau air sirih suam... Ambil masa dalam 5 ke 10 minit bagi udara kena bahagian luka... Setiap kali lepas mandi lap kering2 bahagian luka n sapu ubat kuning

Ank frst mmg mcm tu sis lmbt sikit sembuh..sis cuci guna air rebusan daun sireh atau daun jmbu..setiap kli kencing basuh guna air rebusan tu..suam2 ya..semoga cepat sembuh..

4y ago

Alhmdllh sis..

Sama sya dlu . Mak bawakan daun jambu rebus . Amek air nya cmpur air paip bbuh dlm besen besar . Sya berendam dlm besen . Smggu dah kering da tk bernanah .

sy jd bengkak dkt tepi kesan vacumm, nak duduk elok mmg susah laa..dkt 4bln baru btl² elok, tp kesan bengkak tu ttp ada

Hye..sye ceaser bru setahun..tpi klo mengandung ape risiko nye..bole terang kn dan bagi tips?

Normal sis..sy pon sy..rasenye kt kene rengat kot..rase bise2 dkt jahitan tu kan..saba yer..

Rajin Cuci sis, dan sentiasa bgi tempat luka kering.ubat kuning tu letak je bnyk kli

Yela.. Baru 9 hari.. Rse mcm jahitan tercabut sikit.. Pedihnye bila kena air..

4y ago

aik gmbr takleh sent pulak , ubat kloraxin eye ointment, 😀