luahan saja..

Bismillah... Semalam ada appointment dengan pakar o&g dari GH.. Utk scan baby 36w+ due to problem yg dapat detect waktu 23w masa buat detail scan.. Awal2 tu.. Dpt detect ada lebihan cecair di dalam otak baby sebelah kiri.. Tp x teruk.. "Border line" saja kata doc dekat hospital swasta.. (Sy follow up sana).. Doc pakar di sana pun cuma suggest "wait & see" sbb memang xboleh buat apa2 selagi babu dalam perut.. ??.. So mcm biasa lah.. Check up swasta sulam check up kkia.. Sampai la.. Masuk week 30 .. Doc di kkia mula bersuara.. Tanya nk bersalin mana.. Ect3.. Dah suggest utk refer ke pakar GH.. Dengan referral latter.. Waktu week ke 34 sempat buat scan utk confirmation baby ada perubahan x.. Dengan cecair dlm otak dia.. Dan cecair makin banyak.. Terus 2 minghu kemudian (smlm) appointment dengan pakar.. Direct on the spot lepas scan.. Terus dpt berita yg baby under red zone.. She said " your baby he, wont survive lepas lahir nnt klau hidup will be tough for u nak jaga dan sgt2 tough for him as well , dia xmampu nk bernafas dengan normal, body dia xdpt nk membesar mcm baby lain, hidup hnya bergantung mesin saja.. Maximum utk hidup 2minggu saja lepas lahir.. Since cecair tu dah merebak ke dua2 belah otak dia kiri dan kanan" .. So we decided.. Lagi 2 minggu (31 dec ni) confirmation utk tarikh czer.. And be prepared .. Allah Allah Allah... 5 tahun menunggu.. 9 bulan kau bagi aku rasa perasaan mengandung mcm mana.. Last2 kau atur kan mcm ni. Tak pa... Aku redha.. Walau pun masih ada lagi 2minggu si kecil ni dalam perut ku.. Masih rasa cuit2 pusing2 dia dalam perut ni.. Aku redha Ya Allah.. Permudahkan lah segala urusan aku & anak ku ni.. Baby kalau keluar nnt.. Ibu xsabar nk cium nak peluk.. Kalau dah xde nnt.. Tunggu ibu disana ya.. ☺️☺️☺️ I cant cry.. Not even a single drop tear comming out.. Bila dpt berita mcm ni.. Tp aku tak tahu nak rasa mcm mana.. Nak bagi tahu rasa mcm mana.. Ibu aku yg teman aku menangis semahu2 nya.. Nurse yg membantu doc tu pon senyap sunyi muka lain.. Tp aku hnya mampu tersenyum.. Dan senyum.. Dengan berita ni.. Im lost.. Harap2 aku kuat lepas ni.. Nak hadap czer.. Nak hadap sebuah kehilangan yg dah tahu bila.. ???

111 Balas

Terima kasih semua ibu2 dan bakal ibu2.. Bagi semangat dekat saya.. In sya Allah dan aminn.. Bagi yg mendoa kan.. Sy hnya mampu menunggu dan melihat sehingga sampai masa nya nnt.. Sy akur dengan perancangan Allah.. Yakin dengan kerja2 Dia.. Jadi disini sy redha dengan apa saja kententuan nya.. Semua itu rahsia Allah.. Dia yg mempunyai HAK memberi dan Dia juga mempunyai HAK yg mengambil kembali.. Saya bersyukur masih diberi masa lagi walaupun x panjang.. Masih ada sedikit masa yg dipinjam kan Allah, Utk bermain2 bersembang2 dgn pinjaman NYA ini.. Dan saya tahu saya perlu kuat dan tabah. Dan saya harap saya mampu.. Utk tempuh hari yg mendatang nnt.. Terima kasih sy ucapkan.. Kepada semua.. 🙂🙂🙂 Al-Fatihah Buat mu sayang.. MUHAMMAD FAKRUL KHALID yg terpuji, keutamaan Allah, yg abadi.. Aminn.. 🙂🙂🙂

4y ago

Allah.. Sedih nya sis.. 😢 Xpa.. Kita sama2 perlu kuat utk tempuh dan terima ujian dari Nya.. Yakin dengan kerja2 Nya , yakin dengan ketentuan Nya.. In sya Allah sis.. Setiap yg jadi ada hikmahnya.. Aminn..

Allahuakbar.... Bsr btol dugaan buat sis. Bertabahlah.... Pikir positive ada hikmah disebalik smuanya ini. Pengalaman kte lebih kurang sama bertahun2 mnggu ank akhirnya Allah beri jgk perasaan yg sama mcm sis merasai gerakan janin dlm slama 9 bln. Bezanya atra kte, saya dah selamat lahirkn baby sy pada tarikh anniversary sy yg ke 4 thun pada 12.12 ritu... Sy aggp itu pemberian dr Tuhan sbg hadiah ulangtahun perkahwinan sy yg paling hebat skali. Utk kes sis, Sy turut menangis, sedih & bersimpati dgn keaadan sis... Sis byk2 bersabar lah ye... Stiap org dugaan lain2. Kuatkan semangat sis. In Shaa Allah yakin akn ada yg lebih baik Tuhan susun slps ini...

4y ago

In sya Allah.. Terima kasih sis.. Dan selamat berpantang ye.. ☺️☺️

Sungguh besar dugaan buat sis. Mohon sis tabah dan sentiasa kuat hadapi semua rencana-Nya. Sye turut bersimpati dan mendoakan sis semoga dikurniakan zuriat lagi slepas ni, in shaa allah. Mmg stiap perkara yg berlaku ade hikmah tersembunyi yg tak tercapai dek akal fikiran kita sebagai manusia biasa. Semoga sis beroleh ketenangan jiwa dlm menghadapi dugaan yg maha hebat ni. Amin.

4y ago

In sya Allah.. Terima kasih.. 🙂

Bertabahlah sis. InshaAllah dah ada sorg anak yg comel menanti awak dan suami di syurga nti. Sedih hati saya baca post awak ni. Klu lah saya boleh peluk awak utk bagi semangat. *pelukketatketat*Sedih mcm mana pun berita kita dpt kita kena redha dgn aturan Allah. Kita yg merancang Dia yg menentukan. ☹️

Be strong sis. Tuhan x prnah bagi kita dugaan yg kita x mampu nak pikul. Sy mmg x layak nak komen apa2 sbb sy x brapa dlm posisi sis tpi atleast sy nak sis tau yg support sistem dlm group ni ade. Luahkan je mana yg ade, kita2 yg ade sini akan cuba utk bagi kata2 semangat utk sis ya. All the best sis.

Semoga urusan sis dipermudahkan... Yakinlah sis, Allah itu Baik...Dia maha mengetahui...saya sangat tabik dengan kekuatan sis...suatu masa dulu saya pernah diberi dugaan kehilangan anak bayi saya juga, bukan satu tapi dua...tapi saya tak kuat masa tu...apa2 pun percayalah Allah itu lebih mengetahui...

4y ago

Allah... Sis.. Semoga kita sentiasa tabah menghadapi hari2 seterus nya.. Terima kasih sis. 🙂

Semoga dipermudahkan urusan awak. Tumpang simpati. Sebagai ibu, tersentuh rasa hati ini. Amat meruntun jiwa. Berbaliklah kpd Allah sebaik baik perancang. Kita redha, insyaAllah dpt keredhaan dr Allah. Kuatkan hati awak. Semoga dikurniakan lagi zuriat yg baik² slps ini. Aamiin. ❤️

4y ago

In sya Allah. 🙂

Allahuakbar, Allah maha besar. Saya hanya mampu tulis sabar sabar sabar. Tp saya tau mesti ada rasa sedih dan kecewa dalam diri. InshaAllah ikhlas saya doakan semoga awak dipermudahkan segala urusan di kemudian hari. Baby terus sihat dengan izin Allah 😭. Kuatkan semangat❤.

4y ago

Terima kasih sis.. 🙂

Moga Allah kuatkan semngat awak. Wlw Saya x de ditempat awak, tapi sikit sbnyak dpt rasa prasaan awak. Yakin Allah akan kurniakn rezeki y lain, InShaAllah, Allah aturkan semuanya y terbaik utk awak. Anak syurga mnunggu awak disana, sya doakan awak,

4y ago

In sya Allah... Terima kasih sis.. 🙂

Ya Allah kuatnya sis, semoga Allah permudahkan urusan sis. Sis bertuah juga kerana akan ada anak syurga yg tggu sis nanti dia aset yg tidak ternilai yg akan pimpin tngan ibu ayah dia nanti. Sy doakan sis dikurniakan zuriat lg