Scan baby , doc detect perut baby besar

Semalam check up utk scan baby dlm perut , then doc detect perut baby besar dari umur (baby is 20 week tp perut baby besar umur 21 week) .. doc minta repeat scan dlm masa 2 minggu akn dtg , kalau perut baby still besar dr umur juga maybe akn jumpa pakar .. Apa mksud perut baby besar? Adakah ada something inside baby tummy or baby obes dlm perut time pregnant? #ingintahu

2 Balas

kira perut baby besar sikit dgn week dia ,kalau kata satu badan besar okay. sbb tuh dia nak tgok kot. mcm anak saya pula perut kecik 2week , tapi doktor tak kata apa pun. tuh pelik, sampai beranak diorg scan n tgok buku pink ,terkejut kenapa doktor kk tak inform apa pun. tapi alhamdulillah skrg dia sihat je.

1y ago

Hi mom, bby scan perut kecik brpa week ya? Kcik 1@2 minggu? Risau juga sbb ni scan ke 3/4 dr asyik ckp perut bby kecik.

kalau beza smggu, 2minggu okay kot. kalau terlalu kecik lebeh 2 mggu or besar dari 2 minggu, baru doctor akan repeat scan.