Awal kehamilan

Bilaa tau awal kehamilan lepas berape minggu untuk jumpa ke doctor.#ingintahu

8 Balas

Jika puan ibu hamil berisiko, terus je jumpa doktor. Saya ibu hamil usia lanjut 😁, upt +ve dan ada spotting , kami terus ke klinik swasta buat pengesahan awal kehamilan dan doktor yg sahkan kandungan saya 4 weeks . Saya tak reti kira. 😅Doktor nasihatkan saya buka pink awal. Saya pilih KK utk buka buku pink, bgtau nasihat doktor swasta tu, KK minta sy dtg ke KK keesokannya utk buka buku pink. Yg berisiko, lg cepat dpt pantauan lg bagus.

1y ago

Sama-sama

Sy lepas buat upt tu terus pergi klinik utk check 😬… 1st sbb nk confirm kan mengandung padahal 2 kali buat upt test kat rumah. 2nd sebab tak boleh tahan perasaan masa tu nak excited. Then pergi check alhamdulillah confirm mengandung.. Utk start buka buku masa 10 weeks. Kalau lagi awal lagi bagus cuma ada certain preggy mom kantung x nampak lagi. Usually 10 weeks ni degup jantung baby dah boleh detect.

kalau awak nak sah kan kehamilan awak boleh utk pergi klinik swasta. 4@5w kalau doctor inform belom nampak pape awak jgn panik. kalau bernasib baik ada ja 5w dh nmpk kantung. mostly 6w tu mmg nmpk kantung la. nak nmpak janin dgn dgr heartbeat around 8@9w. kalau nk buka buku pink boleh cuba call kk terdekat dgn awak. ada je kk yg boleh walkin terus ada juga yg kena book tarikh

klinik swasta anytime boleh pergi tp kalau scan 5weeks selalu jrg nampak. kantung. mostly akan nampak dinding rahim menebal. kalau mmg prefer nak beranak swasta pergi je direct ke sana. better masa 8 weeks sbb masa tu biasa dh boleh nmpak baby dan heartbeat

1y ago

terima kasih

Kalau saya 2w++ dah check sendiri tapi samar so saya terus pergi refer doktor untuk sahkan kehamilan

sye pegi ble da 6 minggu.. klinik swasta..

jumpa je doktor