Sekadar luahan

Bila pregnant ni sy jdi xsuka jumpa orng.sebolehnya mmg nak mengelak .wlaupun family sendiri😩sy jadi hidup dgn dunia sendiri.pergi keje, balik umah tidur.slah satu sbb sy ni jnis hati sensitif.cepat terasa.bila org jumpa sy, mula ckp itu ini , ckp dah gemuk la , gurau2 mnyindir mcm lawak bg diorg tp bg sy jd sentap😂😂lg 1 , bila pregnant badan sy naik, punggung & breast jd besar sgt, so bila nk jmpa org jd mcm malu sbb rse menonjol wlaupun bju dah pkai besar.😅😅kalau prut je besar ok je, comel🤣 .mngkin sbb jnis bdan mmg berisi sblum ni.cntoh td family sy nmpk betis& peha sy lepastu ckp knp besar sgt (sy genetik pinggul ke tapak kaki besar berisi, pergelangan kaki pun gemuk dr kecik, mmg xde shape tulang kat kaki tu , jnis gemuk lemak berketul2)pstu bila berat naik, part2 kaki tu pun besa gila😅.so smpai skrg sy xtenang fkir rasa down sgt , pelik sgt ke bentuk badan org obes ni.dlu sy berat 98kg , then diet 2thun turun ke 63kg.lpas pkp xdiet dah+kahwin berat naik ke 70kg, mngandung then gugur anak first badan jd kembang naik ke 80kg+ , pregnant 90kg +- alahan turun jd 87kg.latest baru 27weeks berat dah 95++kg cmtu.malas nk tnya suami dah sbb kalau tnya suami asyik ckp sy xgemuk2 ,sbb cmtula sy asyik mkn so sy jd gemuk..dia kata biasa la ada baby mmg berat naik, tp baby berat bukan smpai 10kg pun..hehhe ..minta kata2 semangat dan tips untuk badan obes mcm sy , nak exercise yg xheavy sgt.sy down sgt rasa xnak jumpa sesiapa dah nk nyorok je kat umah😂😂

2 Balas

Alar sis biasa la dorang ni bercakap sekadar nak bercakap je pun takde maksud apa-apa tu. Kadang-kadang dorang bercakap just untuk permulaan perbualan sebab dorang tak tahu apa-apa pon pasal hidup awak. Saranan saya masuk telinga kiri keluar telinga kanan. Awak ‘hahaha’kan aja atau pun ikut layan ‘hah tu la. Syukur masih ada rezeki makan bagi sihat tubuh badan sejak berbadan dua ni. Kang kalau kurus sangat nanti korang pulak risau 😂’ cakap je macam tu lepas tu dah la tak payah nak simpan dalam hati sangat bukan guna duit dorang pon beli makanan untuk sis dan baby dalam perut. Tak mo sedih sedih k sis. Happy je untuk anak dalam kandungan. InshaAllah baby pun ikut happy. Kalau awak nak exercise, awak boleh start dengan berjalan /brisk walk. Maybe minggu ni start 5K steps then next week tambah lagi ke 6K steps. Buat slow-slow jangan paksa sebab awak mengandung tu. Yang penting awak kena happy, supaya baby pun happy 😊

hehe sy pun kuat sentap jgkk.. tmbh2 time pregnant ni org duk ckp 'td sedappp mkn itu inii' selalu klau org tau kita ni pregnant akan pikir dlu sblm ckp.. jd sakit hati plk.. rase mcm 'ehh, nk bg ak teringin ke ape nii??' padahal ade je bnde lain yg blh ckp.. jdnyaa sy mmg mls nk bcampurr.. ikut selesa kita la sis.. tkut bcampurr sgt nnt mcm2 terasa huhu.. btabah la kitaaaa...