emosi

Bila preggy kali ni, mental suami paling koyak dan dia paling jadi pemarah. Sbb nak kena hadap semua. Kalau sblm ni keje dia bangun pagi pergi kerja, balik kerja, lepak tgk tv, makan dan tidur. Nak apa main minta je, sambil goyang kaki. Bila isteri mengandung dan ada alahan teruk sampai tak boleh nak control. Dia plk nak tunjuk emosi mental koyak. Tak semua lelaki mampu ambil alih kerja seorg isteri bergelar ibu. Aku relax je urus 5 org anak siap urus rumah, malam suami. Tidur pun pukul 3 or 4 pagi. Siap bagun subuh siapkan ank2 sekolah, blm petang lagi. Diri sendiri pun tak terurus. Maaflah terlepas perasaan kat sini plk. Bkn marah tak tahu nak cakap apa? Sbb perasaan tu dah takde, dah rasa diri tu robot pun ada ??

9 Balas

Puan perlukan me time utk rht jg sptutye suami fhm, hmm sbnrye klo dlm islam keje keje umah suami yg buat tp atas ihsan isteri je isteri buat sbb dpt pahala Tp sbb dh tradisi org org dlu msk kemas ape kejadah smue bini keje bini so konsep laki jd raja ni mcm dh jd tradisi tp xsemue laa.. ni laa jd kes mak mak stress.. Sy rs one day puan try je cr mse puan sndri m try ckp gan husbnd puan pasal ni,, sy doakan suami puan pasni tbukak pntu hti utk tgok pengorbanan wife dan mak kpde anak anak die ni

5y ago

Hmm sy fhm ,, sbb nak jg hti n nk jg hubgn kan ramai wife wifemcm tu tmasuk laa sy kdgkdg tp bile kaji balik xblh cmtu sbb komunikasi sgt laa penting dlm rumahtangga, bile dedua pendam or slh sorg pendam lelama kite mkn hti n leama strss,, one day puan kena jg bgtau Sbb laki ni kannn mcm paku,selagi kite xtukul tak kemana laa 😂ni abg sy sndri mengaku 😅die ckp laki ni lurus skit sbnrye klo ikut logik pandai2 la kan tp sbb fmly background culture die jd xbuat bnde ygxbiasa buat😅..sy pon pndai advce je hahaha sy pon bru kwen sthun hahah anak pon bru sorg ehhehe ,puan lg pengalaman byk , sy advce bdasarkan pengalamn sklilimg yg tdekat , papepon puan chill k , anak anak dh bsar nti kite xheran daaaa isu ni hppy tgok anak anak je nti

Erm penat2 keje pon.. ada jugak mase main fon, tngok tv.. yg wife ni tk keje tp xde mase utk semua tu 🙄 tu pon xleh nk fikir ke.. payah ckp ngn laki mcmni kak.. dia aje btul.. alasan xhbis2 dh penat cari nafkah utk keluarga, balik rumah nk rehat..

5y ago

Biasa dgr alasan mcm tu, apa blh buat susah nak bertekar dgn org mcm tu 1 kita bg 10 dia tembak balik 😅

Btol tu,kdg2 suami rase dia sorg bekerja da ckup penat...dia x tau isteri ni lg penat..dgn menangung alahan...nk tdo pon susah,kekanan kiri x selesa...urus kn ank2 yg lain lg..diorg x penah rase jd diorg x tau ape yg isteri rase..

5y ago

Nak buat mcm mana dah perempuan je yg kena hadap kan.

Kalau suami sis seorang yg memahami apa yg agama perintahkan untuk sama2 bertanggungjawab dalam semua hal dalam rumah tangga mesti tak ada isteri yg akan mengeluh penat.

5y ago

Yg itu biasa blm lagi minta cuci bontot anak 😅

sian sis..saba ye sis..mmg x mudah berada ditmpt sis..tp pasti Allah tahu sis kuat utk hdpi ujian ni..sis doa byk2 ye semoga diberi kesedaran pd suami sis..

Stay strong sis..tu sebab Allah kurniakn sakit mngandung & bersalin utk org perempuan sebab kita mampu utk hadapi nya..semoga yg baik2 utk awak & family 😊

5y ago

😊😊

Saya respect kat sis boleh handle 5 anak..saya yg baru jd mommy ni pn kdg2 xdapat control stress...hihihi..

5y ago

Faham saya dulu masa dpt anak pertama mcm tu jgk, dgn suami outstation berbulan2. Masa tu baru nak belajar jadi ibu, stress juga. Terima kasih atas pujiannya sis, harap kita sama2 kuat semangat dan positif...

Semoga sis terus tabah ye. Sis seorg y kuat.

5y ago

Thanks sis kadang2 tu tak juga, masuk bilik air menangis semahu mahunya

sbb tu wanita ni kuat.