Nk tny skt.. mommy yg miscarriage bila kena mula mkn mknan berpantang..kena tggu darah turun dulu ke

Bila kena mula mkanan berpantang

6 Balas

Pakar o&g i pernah bagitau. Lepas gugur tak perlu pantang. As long as makan makanan berkhasiat utk rahim pulih. Avoid sex for 3 months utk make sure rahim betul2 recover & avoid infection/ pendarahan dalaman. Pantang2 selepas gugur tu mitos sahaja. Kalau awak gugur baby 5 bulan ke atas, yes awak kena pantang sebab baby dah fully terbentuk dalam perut. So e masa 5bulan ke atas ibarat beranak tak cukup bulan sbb tu kena pntang. Take care dear

12mo ago

tqsm

Saya pun sama sis... Lpas dah keluar semua... Dah stat pantang lama jugak... Sebb gugur ni lagi teruk pada org yg bersalin kena jaga semua dalam an.. So klu makan kita berpantang alhamdulillah dalam kita semua cepat baik...

Berpantang biasa ja , jaga pemakanan , jaga badan , jangan angkat benda berat mcm tu sbb kalau dah pernah gugur takut next time mungkin boleh tejadi lagi so banyakkan jaga badan ya

pengalaman saya. lepas Dr sahkan saya complete miscarriage then bagi mc 7 days time tu laa saya start makan makanan pantang

Pengalaman sy.. Sy tggu selepas kluar tiada lg kantung..tp dlm mse yg sama boleh je nk start awal berpantang

12mo ago

Depends... Dia akan trun sikit2.. Pengalaman sy mula2 dia akn kluar mcm period hari pertama hari kedua kosong.. Ketiga blood spot hari keempat senggugut slowly dan semakin kuat dan darah turun sehingga semuanya kluar seperti kantung.. Kalau dh lega mksdnye dh kluar habis.. Biasenye amek mse dlm tempoh seminggu incase masih xkluar lg boleh rujuk doc...

Hi saya pun sama, tengah tunggu kantung turun. For now saya makan je apa apa as long berkhasiat.

12mo ago

Saya 12 mingguuu, semoga Allah beri rezeki lagi untuk kitaaaa. Aminn 🤲🏻