Air kelapa

Bila da masuk 7bulan ke atas ramai kata elok minum air kelapa sbb khasiatnya tinggi. Tapi bila minum, bagaimana dengan ubat yg dibekalkan dari doktor tu ? air kelapa kan bersifat neutral. So , ibu2 lain boleh kongsikan tips atau pengalaman sendiri ? Minum air kelapa dgn makan ubat gap berapa lama ?

5 Balas

Saya dari awal kandungan sbnarnya minum air kelapa. 2-3 kali seminggu. Smpai la skrng 37w ni pun masi sama. Selalu ubat kan makan pagi2. Minum air kelapa tu gap la atleast 2-3 jam Btw air kelapa beli yg mmg dari buah kelapa tu. bukan yg hat orng bancuh2 dlam balang tu.

7mo ago

Ye betul. Sy beli kelapa pior yg tada campuran apa2 since da 3rd trimester nie mmg jadi pengemar air kelapa. 😋 itu yg risau kalau2 ubat yg dimakan tu nnti jdi neutral balek .

Boleh ja minum air kelapa, seminggu 2 kali bgitu.. amalkan jugak mkn minyak kelapa satu sudu tiap malam.. baby sy keluar rambut lebat n kulit cantik n gebu.. nurse puji 🥰

7mo ago

Ramai ckp kalau minum air kelapa anak putih gebu .

Sy dah baca penerangan doctor. Minum air kelapa ni takdela ibarat kita berak terus flush. Boleh google or buka youtube soal air kelapa. Ambil dari penerangan doc2

7mo ago

Tq sharing

air kelapa blh minum sepanjang pregnancy, xde limit timeline pun. utk gap dgn ubat, sekurang2nya 4 jam slps mkn ubat. paling sng, mkn ubt sblm tidur.

7mo ago

Aah . Sy mmg beli yg pior , kadang suami amek dari pokok . Sbb mertua ada pokok kelapa . Tak campur apa2 pun .

Saya pegi makan ubat dgn air kelapa mmg silap, muntahh smua

7mo ago

Takde masalah pun. Sebab kelapa still air buah.