Pengalaman Bersalin Buat Ibu Pertama Kali

Bila cakap pasal bersalin ni mesti susah nak diungkap pengalaman tu, kan? Tuan badan yang tahu rasanya macam mana. Cuba kongsi dengan kami dan ibu-ibu lain bila waktu anda bersalin? Ada tak yang bersalin tengah pagi buta? Hehehe...

Pengalaman Bersalin Buat Ibu Pertama Kali
67 Balas

Anak 1st turun tanda darah. Gi hsptl 12 pagi baru buka 3cm. Contraction Tak kuat dan Tak kerap. Esok paginya 4cm contraction dah datang kerap setiap 5minit. Jam 8 mlm minta ubat tahan sakit. Dapat la tidur kejap. Kemudian datang contraction jam 11 mlm. Cek bukaan dah 6cm. Kata nak pi labour dah kita pi la tandas dulu kencing. Nurse terkejut takut baby terkeluar Nanti. Maklumlah 1st mom hehe. Alhamdulillah Tak ada apa apa. Jam 12 masuk labour room. Suami pun boleh teman. Alhamdulillah 1.10 pgi lahirlah puteri kami dengan guide dari doc untuk push dan pecahkan air ketuban. Syukur.

Pengalaman bersalin anak sulung: Due date: 30/06/2022 So last check up 28/06, then doktor scan keadaan perut dan baby rupanya air ketuban dah susut. Dipendekkan citer, 29/06 2pagi admit wad then pukul 9am masuk first induce. Tengah hari dah start contraction, 30/06 2am tu air ketuban dah keluar pastu 11.30am masuk LR, 12.30pm masuk induce drip, 1.30pm dah start sakit nak meneran. 2.30pm dah selamat bersalin normal baby girl (3.25kg) dan 3.30pm tu dah kluar dari LR untuk wad biase.

Anak first 7 jam sy dalam LR.. baru thu sakit melayan contraction tu mcm mana. Masa nk masuk LR tu lah kaki cramp.. dok pikir mcm mana nk teran nnti kalau kaki cramp..7 jam kaki cramp🥺 last2 req kt doktor nk minta suami masuk LR awal sikit sbb kaki cramp yg tk boleh bawak bincang. Syukurlah doktor bagi. Jdi suami msuk LR masa 6cm.. pengalaman btul masa lahirkn anak sulung..

mula kluar mucus plus 4pm n masa ni kt rumah.Kul 6pm keluar darah n trus nk ke PAC.Melayan contraction dr 7pm-11 pm.sakit mashaAllah tp syukur, Allah bg tahan, tak menangis cuma tula melayan sakit sorg2 smbil berjalan2 sblm kena letak ctg .masuk LR 11pm alhamdulillah lahirkan anak 1121pm..anak first, Allah permudahkan.Terima kasih ya Allah

saya takut sangat bersalin 😅 Alhamdulillah, ALLAH permudahkan. 3 thn beranak berturut-turut dan keempat last year. 1st born contraction 1 hour. Tak gunting, 2 jahitan. 11.01 pm 2nd born, sampai PAC terus nak terberanak. 1 jahitan. 10 pm. 3rd & 4th born lps half and hour contraction.9 pm & 1.43 pm. Both tak berjahit

Mula rasa contractions a week ahead sebabkan induction. Tapi on 28th June, petang dah rasa makin kerap and sempat untuk mandi. Lepas mandi bersiap untuk solat maghrib, air ketuban pecah depan toilet wad and terus masuk labor room. Elok baby keluar, azan Raya Haji berkumandang.

Beranak pukul 2.56pagi. Kena scam dgn doc. Dia kata 1st baby, dari 3cm-10cm amik masa 24jam.. sekali kena scam pukul 1:16am baru 3cm, pukul 2:30am da 10cm..mengelupur nurse kat situ 😂

masuk LR 1030pm, my 1st baby keluar pukul 1101pm masuk LR 9am, sec baby keluar pukul 9:34am first bby dapat epi push 2x ( 3kg ) girl sec bby no epi push 3x (3.2kg ) boy kenangan 🤍

Pkl 1am sakit tiap 5 minit. Pkl 7am pergi hosp. 10am 3cm. 11.30 msuk wad 5cm. 12pm msuk lr, tiba2 dah 8cm. 12.16pm selamat anak sulung baby boy. 😆🤲🏻

7pm bukaan dah 4cm. 8.30 cmtu baru tolak ke LR. pukul 10pm suami masuk LR. 4.15 am baru bersalin. suami sampai tertidur sekali dalam LR