bila bayi anda mula berjalan?????

bila baby start mula langkah tanpa pegang apa2..??

33 Balas

Anak sy bukan lmbt bukn jg cpt tapi dia bila dah ter bljr sesuatu dia kejar btl2 sampai dpt😂dia xda tarik2 bdn mcm askar sbb nk merangkak. Dia bila dh kuat meniarap dgn siku tulang serta leher tu baru dia bljr merangkak Then bila dpt tu, dia jln slalu merangkak. Bila dia terbelajar berdiri, dia test berdiri sj smbl pgang perabot smbil tu dia praktis punggung dia tu boleh tahan duduk lama2 ke tak. Ini part lucu🤣 Lama2 bila dia ter melangkah sekali,baru dia test2 buat langkah. Masa tu x ingt tp yg pasti bukan umur 9 @ 10 bulan. Take time gak masa tu sy rasa hidup sgt lama n terbiasa tgk dia slalu enjoy merangkak. Ke mana2 merangkak kerja nya.. Sekali umur tepat2 masuk 11 bulan, sana dia habiskan masa bljr bjlan tanpa sentuh apa2 melainkan pgang brg smbil jln. Budak ni mcm takut betul ketinggalan umur dia tu mcm dia sedar jer umur dah nak selamat tinggal by months~ kita ni tumpang gelak kdg tumpang terkejut. Gaya dia mcm takut sgt n agak tercabar. Belajar sampai terumbang ambing. Selama dia dlm usia 11 bulan tu juga lah dia jadi lancar bjln tp mcm penguin. Mcm dia buat kejutan btl bagi tgk kami semua.. Genap jadi setahun tu, dia dh mcm budak2 lain,lancar jalannya bole kejar budak lain.. Org ckp dia laju prkembgn tp sy tgk kt sini ada saja yg lbih laju prkmbgn dari anak sy. Hehee.. Mybe sbb anak sy tu bby girl n size kecil, x besar mcm baby lain. Sy just fikir ikut logik sains yg pmpuan asalnya mmg laju akil baligh dari llki..Ehehe..

10bln dh boleh bjln tnpa bantuan.. 8-9 bln diaaa brani bdiri and bjln pgg barang kt tgn .. sy bg pnutup tuppeware bg pgg then diaaa trus bjln xbgntung pd pgr or dinding.. just pgg pnutup bekas tu sambil mlamgkah then 10bln dh bole jln sorg2 xyh apa2 dh ..

Bergantung kepada bayi tersebut. Anak saya 11 bulan lebih dah melangkah tanpa pegang apa-apa walaupun sebelum tu jarang dia berdiri pegang-pegang dinding. #TAPactiveusers #TAPSupermoms

dia ikut perkembangan bby sendiri..ada cpt 7 bln dh jln..ada lmbt 1 thun ½ bru blh langkah tnpa bantuan..yg pnting mmy tolong dia step by step..think positif..bg pujian sikit..

Anak first dh start berjalan setahun 6hari. Sekarang tgah tggu anak kedua pulak berjalan, sekarang dh 7bulan.

11 bulan start meniti tepi kerusi,katil.1tahun lebih sikit baru start boleh berjalan dan naik tangga.

9bulan 13 hari. start 7 bulan da belajar berdiri, meniti dinding, jlan pegang kerusi

Sy sulung 1 y 4 m Yg no.2 ni x Tau g.. sebb baru dok meniti..

Setahun genap, tarikh yg sama dengan hari lahir dia

Ank 1st & 2nd, umur 12bulan Ank 3rd, umur 10bulan