postpartum stretch marks

betulke kalau pakai tapal/kasir/barut (taktau nama betul ikut negeri) dapat hilangkan stretch marks? sedih tgk perut mcmni, bukan tak besyukur, tp pedih sangat rasa. Stretch marks ni selepas bersalin rasa mcm kena percik minyak masak panas 😓😓

postpartum stretch marks
25 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

pakai barut/tapal/kasir , x menghilangkan kesan stretch mark. kalau xnak makin teruk/prut makin terang.. jgn garu. rajin2 guna losyen atau minyak utk kulit spt bio oil. lama kelamaan parut akn pudar jg. normal dpt kesan stretch mark sbb kulit dipaksa merenggang tp nnt dia akn pudar jg spt warna kulit asal. cuma tekstur regangan tetap ada.

Baca lagi

anak first ada stretch marks, anak kedua takde. dlu saya tak tau. masa mengandung kene kerap sapu minyak, bukan minyak masak yer hehe, kulit pon tak merekah, ni tips dari saya. jd stretch marks yg ada ni, awak cuba sapu lotion utk stretch marks. yg penting kene rajin, insyaAllah, pudar/hilang la nnt. jgn risau yer 😊

Baca lagi

Insyaa Allah bleh hilang tu sis, ltak bio oil ke, krim stretch marks ke, Dia akn pudar nnt, tp kena rajin n konsisten... Sy dlu masa ank first xdk sngt stretch marks ni, msuk ank ke 3, kemain dia jd... Mula2 rajin sapu bio oil tu, tp sbb rutin mkin sibuk,xdn dh nk prhati dri sndri 😅😅😅

guna cream utk stretch marks sis.. ikutkan masa pregnant bleh start sapu.. barut tu xda kaitan pun, ikutkan org pakai barut lepas bersalin utk elak rasa ala2 melayang gitu.. 9 bulan usung baby, tup2 keluar habis . berat baby cth dh 3kg,tu tak campur berat uri & air ketuban lagi..

sy dah 3 bulan bersalin. stretch mark sebijik mcm dlm gambar tu. bila tgk dlm cermin buruknya. tapi mengenangkan 7tahun ttc nk dptkan baby, sy jd bangga dan bersyukur bila ada stretch mark. tak sabar nk cta dekat anak² nti.

2mo ago

Memg perlu bangga sis.. tulah bukti cinta kita pada suami kita sanggup lahirkan zuriat untuk dia. Dan bukti kita sayangkan anak kita rela berjuang untuk melahirkan dia

Sy pun bgini msa bru bersalin sis,skrg walaupun msih ada tp xhitam mcm dulu.hampir smua wanita yg sda bersalin dpt mcm ni sis,,sy ni berkulit putih susu..tp mmng ketara kalau ada stretch mark ..tp lma2 dia akn cerah ikut wrna kulit kita

Sy baru2 ni bsalin czer juga sbb fetal distress,parut sy mcm dlm gambar tu cuma ada 1 part dia lembab,rasanya sbb sy termakn ayam goreng yg d goreng dgn salutan tpung & telur,mmg macam tu ka?1baby and 1st time czer..

TapFluencer

Dengan izin Allah boleh hilang. Cuba sapu krim stretch mark dan boleh pakai bengkung. Selagi lemak menggelebeh selalu nya stretch mark akan ada. Kena banyak sabar nak hilang kan stretch mark tu mommy

VIP Member

Betul. Boleh hilang. Guna losyen allano pun boleh. Tapi kena konsisten setiap hari. Nak hilang memang ambil masa. Jangan risau memang akan hilang. Sebab sy punya stretchmark pun makin pudar.

takpe sis. jgn down. lama2 dia akan hilang. boleh sapu bio oil kat situ. kena konsisten je. berbangga la dgn strecth mark tu. tu tanda sis da berjaya bawak 1 nyawa ke dunia 🤗