Tak boleh minum air banyak ketika berpantang?

Hi , betulke ibu yg berpantang tak boleh minum air sangat, nak minum pun stgh cawan je sehari dgn alasan nanti badan jadi kembung berisi ? My husb kata mcm2 , nanti luka jahitan terbuka la , badan jadi kembang lah . Kite ni overthinking, kalau tak minum air banyak , dihidrasi lah kite 😭 skang dahlah cuaca bkn baik sgt . Now 38week tapi stress fikir hal ni sbb husb larang sgt2 xleh minum air nnti kena itu ini . Pls berikan jawapan ibu2 yg sdh ada pengalaman to first mom like me 😭🙍🏻‍♀️

2 Balas

Biasa org pn ckap time pantang x boleh mnum air bnyak nnti perut ssah nk kempis..tpi doc pn galakkan kita mnum air bnyk sbb nnti kita nk mnyusu bby..msti laa kita haus sngt2.. Sya time pntang dh kena, dsuruh nya mnum air segelas je..sya time tu dh laa pnat urskn bby ulang alik klinik..cuaca panas lagi..tpi sya snyap2 juga mnum air..cma husb sya mmng support untk mnum air bnyak sbb tkut nnti ssu drop.. Nnti sis slow2 explain kt husb..ibu brpantang kna bnyk mnum air untk menghasilkn susu.. Jgn stress2 tau sis❤️

4w ago

pelik2 lah sape yg cipta 'minum air kosong wktu pantang nanti perut ssh kempis' kita kan berbengkung 🥲 air kosong pun jadi isu ya . klau kite xminum air , mcm mn lah susu nk kuar kan kan 😅 rasanya hal ni dh xleh pakai sbb kita dh zmn moden dah , bkn semua pantang org dulu kita boleh ikut zmn skang

Tak betul. Water intake kena cukup. Kalau tak dehydrate. Bila dehydrate takde lah susu. Pastu nanti mula lah stress. Bila la stress lagi la. Milk killer terus.