Tidur Terlentang

Betul ke tidur terlentang tak boleh semasa hamil? Sy dah 25week, rasa tidur terlentang lagi selesa tp ada y ckp x elok utk bby pula.

38 Balas

bolrh google atau tanya pada yg pakar, tido tlentang bahaya sebab oksigen xsampai pada otak bayi dan akan mengakibatkan kematian mengejut dlm perot.. sekian

Kalau dh masuk 5bulan ke atas, doc/nurse takkan suruh tidur terlentang. Takut pusat baby terbelit sebab ruang dh makin sempit since baby pun membesar

Tak ada effect pada baby, tapi lebih kepada keselesaan ibu. Tidur terlentang risau kalau2 baby menekan organ & salur darah penting ibu, tu je.

Ada org xdpt tdo sbb sakit badan. Asalkan selesa dan tak mudarat dua2. Tdo jerla macamana yg boleh yg selesa. Jgn meniarap sudah.

Sama.. susah nya nak tdo mengiring.. dulu anak 1st n 2nd pun smpi masa bersalin pun memang tdo terlentang tu je yg selesa

Ye..doktor emelda balchin ada kata x boleh tidur terlentang..bhaya untuk bayi dlm kandungan..sis boleh baca dkt fb dktor tu..

5y ago

Betul tu.. Sy ada baca jgak pasal ni..

Sy dah 38weeks dari awal prgnt mmg tdo terlentang paling selesa..alhamdulillah skrg mnuggu hari untuk brsalin..

Kalau dah masuk trimester kedua memang tak elok tidur terlentang. Lebih baik tidur mengiring sebelah kiri atau kanan.

5y ago

Ya, seeloknya tidur mengiring.

bagi saya sis tidur terlentang buat sy rasa sesak nafas dan x selesa . lain org lain rasanya 😊

Ye mmg xelok.. Sis try lapikkan bantal blkg badan.. Hehe yela klo ngiring je skit jgk bdn kan..