sunquick..

Betul ke sunquick tak boleh ambik bersama zincofer

sunquick..
21 Balas

Saya minum sunquick ambil bersama zincifer. Tapi bancuh tanpa gula dengan kuantiti 1 cawan air = 1 sudu sunquick. Sy ada gdm jadi kena kawal berkaitan gula. Minum dan makan juga benda manis tapi dalam kuantiti yang terkawal. Kalau letak banyak sunquick tu mmg manis dna tak perlu letak gula pun tapi tak digalakkan utk yang ada gdm. Pandangan sy, semua jenis makanan/minuman perlu dikawal jika ada gdm.

Jus yg d mksud kn doktor pure jus.. Bukan jus yg dr cecair botol, atau 3in1.. Cuma jus buah yg d buat sendiri.. Sbb buah ada manis semula jadi dan vitamin yg mmbantu pnyerapan zat besi.. Doktor x saran kan guna sunquick tkut ibu sangkut gdm walaupun bancuh sunquick x guna gula..

4y ago

Yup doc saran kn jus buah2 yg mngndungi vit c, sbb apa, sbb vit c fungsi dia mmbantu penyerapan zat besi dr ubt yg ibu2 semua makan.. Bila zat besi d serap dgn baik baru lah Hb akan naik.. Smua bgntung dgn pemakanan ibu & cara ibu mkn ubt..

laa mnuman masam ni sngt2 cpt brkesan klau hb rendah dia mndadak naik, dctor lg srankan tau, klau bole sume jenis ubat tmbh drh tu mnum dngn jus limau, jus limau buat sndiri lg bgus

Bancuh je sunquick tu tp takyah gula. Takde gula pun sedap je masam. Sy checkup dgn pakar o&g dia pn kata blh dan disarankan lah dgn jus.

4y ago

Sis guna sunquick dlm botol ke?

Adehh baru mkn td dgn air oren... 😭😭😭😭 Betul ke... Hmm nurse sini pun ajar cm tu mnum ubat bersama jus

4y ago

pakai sunquick je bancuh sendiri. buat sendiri pun boleh asalkan masam sbb nak hilangkan rasa muntah bila telan ubat zincofer.

Mgkin sesetengah kk jgk kot,sbb kt tmpt sy pn xbg ambik zincofer bersama jus2,susu...dieorg kt hanya dgn air putih je

4y ago

Mgkin lah tu.. doc tmpt saya follow up suggest utk minum bsama jus. Soalan ni saya hanya sekadar bertanyakan dekat ig.

Doc sy pun ckp x boleh...bukan dgn sunquick tpi dgn buah Oren yg betul2 dri buah..perah..atau limau nipis..

saya minum dgn jus. elok je baby sihat sampai sekarang. cer tanya sbb apa tak boleh?

4y ago

hahahaha.

Saya minum je dgn sunquick dlm botol tu, tapi x simpan gula. Sedap apa 😍

Saya pon follow ig dia.. Ade perasan soalan ni.. Hmm mgkin pdangan doc xsama sis..

4y ago

Mgkin kot.. takut sangkut gula..