Air chocolate boleh buat hb low ke?

Betul ke nurse klinik saya bagitau, air chocolate or air milo pun boleh buat hb low? Dah dua minggu tak minum manis2 teringin sangat dah ni🥺

20 Balas

Kalau pada saya sebenarnya boleh je nak minum atau makan apa janji sulam dengan air mineral jangan pernah miss sehari pon ubat tambah darah ( Kena ikut arahan doktor kalau kata 2 jam selepas makan baru makan ubat ha kena lah ikut ) tuh ☺️ Sebab so far 8 month saya mcm tuh lah makan apa yg kita nak minum apa kita nak minum janji tk tinggal air mineral dan ubat tpi sayur buah susu pon saya tk tinggal juga

betul ... kalau sminggu skali tu boleh la tuk hilangkn rasa teringin tu .. jgn minum hari2 .. milo, nescafe, teh, kopi sejenis ada kafien .. so kne kurangkn ... sy sblom ni nescafe n coffee lover .. sehari xminum rse x sempurna hari2ny .. smnjak preg sy kne korbankn diri sy demi kesihatan sy n bb sbb sy sejenis HB low sejak azali lg ...

2y ago

hari2 sy tak skip mkn jambu batu , minum jambu batu .. mkn sayur bayam selalu , hati ayam .. mknan yg boleh tambah darah .. mcm sy tak boleh minum air delima .. sbb HB akan Drop .

sye plak pelik.. sye mkn ubat dgn minum manis.. misi ckp amik la dgn air milo..alhamdulillah hb ok je 13.5.. minum je aslkn bkn nenas, tebu, gas atau kopi..skrg dh 38minggu..berak pun lawas..klau nk minum, minum la, slps tu disertakan dgn minum air putih 8 gelas sehari.. insyaallah seimbang..

minum je sekadar nak hilangkan teringin . limitkan minuman harian 🤗milo ni jenis malt, kalau bancuh pekat atau ambik dalam kuantiti berlebihan, boleh sebabkan sembelit. bab hb tu saya tak sure , sebab saya selalu atas pagar je tiap kali check 😂

choc masih ada caffien, kalau hb rendah, mmg tak digalakkan ambil.. air manis lain2 pun boleh, cari kopi decaf, infusion tea ke (bkn teh biasa tu), horlicks ke, minum. sunquick ke.. banyak pilihan lain kalau nak minum air manis..

btul sy pernh alami.. sy mnum vico.. hari2 plak tu yela kn pregnant kn slalu lapar.. bila smpai wktu checkup, check hb.. hb drop dri 9.2 😅 nurse ckp mybe sbb mnum mnuman brcoklat.. sbb sy pun jujur dgn dorg sy ad mnum vico..

Sy baca kata milo xelok.. Tp sy mnum jer milo, setiap pagi mnum milo suam + nestum. Sebab tu je boleh masuk Pagi2. Kalau breakfast mende lain komen muntah habis semua. Xdaya nak muntah. HB memula 11, last checkup 12.4.

yee sis boleh buat hb low. .sbb sy pun time pregy ni tiba² pulak trlmpau suka mnum milo. .lpastu misi ckp milo , coklat , teh , kopi , nescafe tu semua mmg akan wat kn hb low. .nk mnum boleh tp jgn kerap sgt. .

Boleh minum klw dah teringin sgt tapi jarakkn 2jam dgn ubat tambah darah tu or makanan yg ade zat besi. Sbb coklat or milo ni boleh menghalang penyerapan zat besi, kekurangan zat besi punca hb low.

Kalau HB low yg jenis susah nak naik mmg tak galakkan minum. Mcm sy 😂 sy tahankan diri tak minum teh kopi milo. Air choc tu sy minum lepas check up jee sikit utk lepaskan rasa ngidam tu 😆