Nenas dan keguguran

betul ke mkn nenas di awal pregnancy boleh keguguran? Any proof? Sy suka nenas #2ndpregnancy #8weeks

20 Balas

kalau menurut doktor semua boleh. melainkan kita ada allergik dan ikut badan juga ada yang tak tahan ada yang tahan.jadi bila kita xtahu, kena makan berpada-pada. Makan sikit shja buat rasa. kalau pengalaman saya anak pertama, saya xpernah makan nenas, tapi sya makan dua biji durian..masa anak kedua ni 5 biji makan.. alhamdulillah sy n baby okay je.. saya tak habiskan dlm masa sehari..lepas beli tu hari2 sy mesti makan..sbb mmg mengidam betul. nenas pun ada sy makan..cuma semuanya saya makan ketika kandungan berusia 7bulan ..masih berjaga2 sbb risau..hehe..

if klau sy priod, mkan nanas mmg rasa lancar sgat darah turun....masa mgandungkan anak pertama, terliur tgok org kupas nanas, sy makan juga tp sikit je lah, skadar nk hilang kn tliur je, serius x brani nk mkn, even tart nanas skali pun...tp ada org blh je, tgok atas badan n diri masing2, tp suami mmg x bg sy makn nanas...apa2 pun, brani cuma n brani tanggung, hehehhee

kalau nenas saya x pasti sebab cuma dengar ckp² org jer tapi kalàu durian sy pasti. sbb lps mkn durian mlm nya bleeding esok nya gugur 5w 2nd pregnancy. apa pun berpada jer dlm ambik mknn x kira buah mahupun sayuran. alhamdulilah skarang dah 8w 3rd pregnancy kali ni lebih berpada dlm ambik mknn & mnuman.

2y ago

bleh je mkn durian, tpi jgn la mkn bnyk smpai x ingat dunia😬

Kalau sis tak ada alahan pada buah, InshaAllah tak ada apa2 pun. Buah dan keguguran ni semua ckp2 org yg dgr ckp2 org juga. Pakar sendiri sangkal dakwaan ni. Sy sendiri pun dari awal 1st trimester makan nenas sampai skg alhamdulillah sy & baby sihat walafiat, bacaan checkup semua cantik.

sy makan je semua,,takde istilah pantang 😅😅 ngndungkn yg ini,, bru 3 week sy makan nenas sebijik..tp time ni mmg tak tahu mgandung... smpai lah ni da 26 mggu,,boleh kata tiap mggu nenas tu wajib pulak 😁bgantung pada badan memasing juga ni

Saya mmg peminat nenas dan tapai masa pregnant sbb boleh hilangkan rasa loya.. kalau tapai tu setiap minggu sy makan.. Nenas plak makan nenas masak & manis ... Lagi satu, pajeri nenas mmg sy suka sgt.. saya rasa yg org xbg makan tu nenas muda.. #ibuanak4

Ikut badan jugak sis. Ada orang boleh makan ada orang tak boleh nak makan. Lain badan, lain penerimaannya. Nenas memang banyak khasiat. Sis bole try sikit dulu pastu tengok macam mana. Kalau okay tak de masalah la gitu. 👍🏻

alhamdulillah sy mkn nenas diawal kehamilan tp xdek pape..yakin je dan tgk pada badan..makan pun bpada2 la jugak mommy jgn la pulun sebijik sorg mkn😅kadang kebtulan..xtau nk ckp jugak..tp so far pada sy bole je mkn tp berpada2...

taktau lah tapi selalunya memang orang tua2 larang makan nenas di awal kehamilan .. ikut pada badan masing2 kot , saya nenas memang dari anak pertama dulu sampai yang ke-2 ni elak makan nenas 😅

sy punye upt positive tp 1 pekat 1 samar .. doc kata terlalu awal nak scan .. tp doc nasihat kan kena jaga2 , jgn makan nenas , betik n jgn buat kerja berat ..