Betul ke bela kucing ni xelok..katanya najis dye ada parasit?And bulu dye tue xelok ke UTK kite?

Betul ke bulu dan najis kucing tak elok UTK perkembangan bayi?

8 Balas

Ramai yg kata mcmtu. Lagi2 kalau kucing tu outdoor sbb dia terdedah dgn persekitaran luar dan kita taktahu dia gigit atau termakan apape diluar dan najis tu maybe berisiko. Tapi kalau kucing yg kita bela sendiri, dah vaksin, mmg indoor saja insyaallah kurang masalah. Sbb saya pun preggy dan ada 2 ekor kucing dirumah ☺️ Kalau najis mmg suami yg bersihkan. Kalau boleh kita amik precaution utk elak bersihkan selagi boleh. Utk bulu pula, better awak bersihkan dulu mana2 tempat yg awak nak duduk atau baring. Yg penting kucing tu mandi supaya kurang sikit bakteria kat bulu tu 😁 Utk perkembangan baby pula alhamdulillah doakan yg baik2 je. Insyaallah bila niat kita baik, Allah permudahkan semuanya 🥰 Kucing pun salah satu bentuk rezeki utk kita tau

2y ago

kucing Sy jenis outdoor.sangkar memang dkt luar.bila Sy dkt rumah kucing akan letak dlm sangkar KLU pergi kerja Sy lepaskan kucing.Alhamdulillah buat masa ini semuanya sihat.cuma najis kucing Sy tak guna pasir Sy jenis terus tembak dgn air dan sabun.

Betoi sis...baru2 ni ada kawan di facebook sy... kadungan dia tak menjadi...dia mintak doc chek darah nak taw sbb apa kadungan dia tak menjadi..doc cakap ada jangkitan kuman dalam darah dari najis kucing (toxoplasmosis) tapi kalau kucing yg indoor tak makanan mentah ok je...tp klu lebih brjaga2 mintak pertolongan org lain bersihkan najis kucing tu

Kucing yg ada sakit toxoplasma, org mengandung jangan handle najis dia. Mntk org lain yg bersihkan. Shb takut nanti basuh x bersih ke, parasit dlm najis tu blh menjangkiti diri dan bayi dlm kandungan. Kalau kucing sihat atau sakit lain, still blh handle najis dia lg, tapi make sure cuci tangan bersih jugak. Sy bekerja di klinik haiwan.

Ya betul. Lagi kucing senang kena kutu dan jangkitan virus. Tapi kalau nak bela juga boleh beri vaksin dan selalu bawa jumpa veterinarian. Kena minta orang lain bersihkan najis dan groom atau bersih kan kucing selalu agak bulu takde kutu dsg.

klau blh najis tu biar org lain y handle kn..suami ke..mandi jelh kucing tu bg bersih2..xde mslh klau kucing tu bersih nk pegang sbb bukan kucing tu berpenyakit ke berkurap ke

2y ago

xde mslah melainkan awk ade alahan pd bulu kucing y blh bt asthma

betul.sy pun bela kucing tapi letak sangkar dkt luar rumah.klu cuci sangkar terus siram dgn air dan sabun.

xdak masalah pon bela kucing nie,asalkan kucing tu bersih n mandikan selalu..

najis kucing mmg ada parasite yg blh mnyebabkan kecacatan pada baby.