minyak kelapa dara

betul ke boleh lancarkan proses bersalin ? licin baby keluar sampai tak payah jahit . fakta or mitos je ?

9 Balas

Betul kalau guna utk urutan perineum..kalau makan xtau plak sbb xpernah makan..pengalaman anak 1st je kna gunting sikit sbb baby besar..tp anak kedua ngan ketiga xde koyak xde gunting cuba amalkan buat urutan perineum guna minyak kelapa dara..sbb nurse ngan doc kata buat urutan tu lebih membantu..so mmg xpernah telan minyak tu..

5y ago

orite . noted . better buat urutan daripada consume tanpa nasihat doktor .

Kawan saya dia bersalin normal & consume mkd ni, dia kata isi kat bawah tu susah doc nak jahit. & saya pon ada consume jugak. Sudahnya czer. Hehe. 😇

Ada yg sy bc kena amalkn mkn bendi sbb dia lendir semulajadi dan mudahkn utk bersalin..ni yg sy bc dlm majalah Pa & Ma..

Kwn sy amal mkn myk kelapa dara... Anak prtama dn ank kedua dy mudah brsalin tnpa trkoyak... Mngkn ikot owg jgk kot...

For me tak elok. Nurse pon bising. Beranak senang tapi jahit azab 2jam. Lg sakit jahit dari beranak dibuatnye 😭

5y ago

Dr emelda pon ckp mitos. Better makan makanan sihat byk buah2an n sayuran dri consume mkd.

Rasanya sebab urutan perineum. Bkn sbb minyak kelapa dara. Kalau mommy jenis lasak pun senang nak lahirkan. 😊

5y ago

tu la . rasa better guna untuk buat urutan daripada consume masuk perut kan . try baca artikel xde kajian perubatan pun kalau consume mkd boleh lancarkan proses bersalin tanpa koyak .

Antara soalan yg sy tfikir nak tnya.

mitos je

mitos