Anda bersihkan telinga bayi tak?
Voice your Opinion
Ya
Tidak
Bergantung kepada keadaan

34296 respon

78 Balas

kesian anak pertama, sebelum ni ad cuci masa mandi, sikit2, tp rupanya tak bersih. tiap kali cium telinga anak mesti ad bau, ingatkn normal. hingga satu hari, nmpk kuning2, tgk bwh cahaya, ya Allah teruk sgt2 kuning dlm cuping dan pintu lubang telinga.. korek manja2 dgn cotton bud, 4 cotton bud pakai nk bg bersih...siannye anak selama ni...😭

2y ago

Tu la pasal…gara2 dgr ckp doc…..konon bersihkan telinga luar je…..mngkin Doc2 ni xpernah korek telinga kot….geram btul aarghhh!

Setiap hari Jumaat... Semua bagi bersih dari kuku hidung ke telinga. Kdng baby lembut lagi kerap bagi bersih telinga tu yg telinga jadi lebar... Bersihkan hidung jadi kembang.. Kononlaa kalau btul xtwlaa tu kowt hidung sy Kembang2 sbb mak masa sy bby sgt pembersih.. Semua dia bersihkan 😂😂😂

biasanya semasa menyusu badan, cuci telinga baby dengan cotton bud, belah2 luar shj, jangan bagi berkerak..saya letak vaseline kt tempat kerak tu, tunggu lama sikit atau sehingga penyusuan yang seterusnya, kerak tu dah lembut, blh cuci ngn cotton bud celup air

Saya bersihkan telinga anak setiap hari.. Adakah ia bahaya untuk anak? Ini kerana setiap hari saya memandikan anak didalam tub mandi dimana air memasuki telinga setiap hari

2y ago

Jgn la smpai masuk kn air dlm telinga…meh sini aq masukkn air dlm telinga ko pulak huhu

lepas mndi akn sentiasa lap n brsih kan telinga. kalo nmpk ade taik telinga bersih kan mase die menyusu or tido.

saya bersihkan lps mandi d bhgn cuping aje, x sampai dlm pun sebab takut x pandai estimate sampai mana boleh korek. lagipun mmg tahi telinga baby agak cair, senang sikit nak bersihkan

Setiap hari Jumaat semua bersihkan kuku telinga daki2 mengurut 😅 anak Dr bayi xpernah cakar muka bila kuku panjang tapi ayah ibu dia yg tcakar sbb suka mencubit 🤣🤣🤣

setiap hari check. dah nampak macam dah ada, cuci la. kena cuci masa dekat bath tub 🤣 anak saya kalau kita cuci masa dia baring pandai pulak pusing2 kepala xnak

selalu buat,slps mndi ambik bucu kain cuci luar dn bhgn lubang telinga sikit, mcm tu jgk hidung, ambil bhgn lain kain tuala cuci hidung, xgn ctton bud

kenapa bayi sy sejak kebelakangan ini kurang minum susu..? ada yg berpandangan bayi yg kurang menyusu ini kerana gigi pertamanya mula tumbuh

9mo ago

betul ke nk tumbuh gigi? sya pun sedang alami ...anak taknak minum susu .