Ada tips tak untuk anak lambat berjalan? Anak dah 1 tahun 3 bulan tapi masih takleh jalan lagi.

Berdiri boleh. Klau kits bawak dia jalan sambil pegang tangan bukan main seronok lagi. Dan dia suka berdiri sandar kat dinding. Nak lepas tangan atau berjalan, tak nampak lagi tanda2

Ada tips tak untuk anak lambat berjalan? Anak dah 1 tahun 3 bulan tapi masih takleh jalan lagi.
9 Balas

anak sy 1tahun 4 Bulan Baru boleh bjalan... sblum Tu mmg dia mcm takut gayat sgt. meniti2 tepi meja gitu je. pastu nk bngun asyik jatuh je. ttibe 1tahun4bulan dia boleh berdiri sndiri n Berjalan slow2 then dalam sbulan Tu Terus laju je. inshaa Allah mudah2an nnti anak puan pun boleh. mungkin take time sikit utk dia beranikan diri.

kak...lps mandikan dia, sapu minyak baby kat tapak kaki n betisnya...urut² n buat senaman kayuh basikal tu...utk kuatkan kakinya...ransang tapak kakinya dgn urutan geli²😁 insyaallah cpt nnt tu bjalannya...tu dh pandai bdiri, xlama lg bjalan la tu kak...insyaallah...try kay.

cuba buat ransangan kt kaki dia. kalau tempat awk ada rumput & batu cuba bagi dia jalan2 tp pakaikan stokin la and make sure takde benda tajam. mcm anak sy dulu mcm tu la sy buat. Bwk dia jln2 kt halaman rumah. Kejap je dah jalan waktu tu dia baru setahun..

anak buah saya 1tahun 6bulan baru jalan..dia awal2 takut nak jalan..bnyk pegang2 je..lame2 ok..sy pn selalu ajar dia jalan tatih..nti ok lelame..

Mungkin boleh cuba umpan first step anak dengan mainan. Atau guna push walker untuk bantu dia confident. Moga membantu😊

anak sy 1y8m baru betul2 berjalan. kami bawak main pasir sehari sebeum tu (1st time main pasir), terus dia nak belajar berjalan.

mungkin dia belum ready nak jalan sendiri lagi. sebenarnya boleh je berjalan cuma puan kena banyakkan praktis.

maybe belum ready lg

umpan mainan