stress dapat tau diabetes

Berat naik 2-3kg, size baby anvance 1 week only, doctor GP bgtau baby still in normal range. Jumpa doctor KK suruh minum air gula, result lebih dari 5 selepas minum air gula, mmg lah naik pasal dah minum air gula. Dah jaga makan minum semua, minum air kosong sampai 3 liter sehari, buang air kerap xtahan pun, tak makan kek, coklat, aiskrim yg manis2 macam tu. Still sangkut gula. Stress nya rsa bila kena control sugar lagi..macam tak boleh mkn yg ada sugar langsung pulak ehh stress lah...

14 Balas

tujuan minum air gula utk tgk badan awak mampu proses tak gula yg tinggi dlm tempoh 2 jam. bagi org yg takda kencing manis badan dorang mampu proses gula dgn baik, bg yg ada masalah insulin resistant bdan tak boleh Proses gula dgn baik & gula akn terus kekal tinggi dlm tempoh masa yg panjang dan bahaya pada kandungan. tu saja tujuannya . kena ingt hormon masa mengandung ni mcm2 boleh jadi. walaupun masa pregnant boleh sangkut gdm,dah bersalin nanti gdm boleh saja hilang. tahu ke tak gula tinggi tak terkawal boleh sebabkan kematian baby dlm kandungan?

Sy pun gdm.. Masa kandungan kedua dulu.. On diet je.. Tp kandungan kali ni dh kena on pil n cucuk insulin dr 21weeks..stress gak awal2 tu tp ikut jelah apa doc suruh. . Tuk baby kan.. Berat sy tak naik pun tp baby mmg ada nnpk membesar skit dr normal.. Now dh 32week..harap2 semuanya ok..

lepas minum air gula lebih 5? 5 tk sangkut lg sis. tempat sy 7.8 baru sangkut. lg pula, selepas 2 jam, mana yg sangkut gula tinggi tu maksud ada gdm. mana yg tk ada gdm, paras gula akan normal balik selepas dr sejam. mgkin pembawakan bb, tu yg sangkut gdm

sis try bli blood glucose test. Before mkn sis test & after 2jam mkn tu sis test blk. If naik tinggi mybe mknan yg sis mkn tu kna kurangkan. Kdg kita tk mkn manis tpi naik tinggi sbb kuantiti mknan tu tk sesuai & kndungan mknan tu kna tau. Sy pn mcm ne dlu sis😊

Sepatutnya 5 lepas minum air gula takde masalah sis . Tapi kalau berat naik 2-3kg dalam sebulan memang nurse bising sikit . Sebab saya pon kena macam tu jugak . Tapi takdelah sangkut gula . Hm cuba sis check buku pink balik 🤔

x perlu stress mmng ada ibu yg akn dpt gdm semasa pregnant sbb hormon..mcm sy pn gdm tp lpas bslin trus hilang..sy gdm on diet control..klau sis x jge mkn boleh kne on pil or cucuk insulin ...semoga baik2 aje Kandungan sis.

sama la sya ..skrng dh 36weeks..sya dh on ubat .. so 37 weeks kna induce ..kdang kita x mkn manis pon gula tetap tinggi.. Doktor ckp ad je org yg mcm to..wlaupun dh diet control.mkn ubat tetap ad yg tggi..

kadang2 ada yg dpt diabetes ms pregnant. hormon kan dah banyak berubah ms pregnan, walaupun dia x menghidap diabetes sblm tu. ikut je cakap misi dan doctor sbb drg nak jaga baby dlm perut dan ibu.

Ikut jela cakap KK.. x semestinya sbb minum air gula , gula naik. Setiap pemakanan kita ada gula. Nasik putih tu pon buat gula naik klo makan lebih

haroti baru sy tanya doc berapa baru sangkut kencing manis. doc ckp 7.2. kalau 5 tu ok lg. sy dh 2 kali minum air gula pun angka 5 jgk lps minum