Bagaimana cara naikan berat badan bayi 3 bulan menyusu badan?

Berat masa lahir 2.73kg Berat masa 3 bulan 4.8kg je nurse ckp berat anak bawah graf. naik 0.4kg je sebulan? boleh ke campur cerelac dlm susu badan?

3 Balas

tak boleh campur dengan cerelac. kalau nak topup formula, boleh dipertimbangkan. lagi elok utamakan breastfeeding. kerapkan penyusuan kat anak dan pastikan cukup tidur. masa myusu tu, pastikan baby dpt susu akhir kite "hindmilk". mcm sy dulu topup formula sbb susu bdn x cukup dan terpaksa jadi epmom sbb anak x reti susu bdn. masa tu pun, anak kena kuning. skrg alhamdulillah berat bdn anak ok dan anak da pandai susu bdn. anak reti susu bdn masa umur 40hari. sejak anak pandai susu bdn, sy jarang sgt nak topup formula. last check up anak umur 2 bulan lebih, berat 6+ kg. skrg anak sy da umur 3 bulan, sy utamakan breastfeeding. insyallah berat badan anak naik. cm saya mention td, kerap penyusuan dan anak cukup tidur. #1stmom #pengalaman

Big No..risiko tinggi blh bb tersedak.. bb usia camtu blm blh mkn n blh rosakkan usus.melainkan pakar y suggest ape y perlu.sy pun full bf..cara sy kerap nyusu bb pd waktu mlm hingga awl pg..sy just angkat n suakan puting pd bb lepas kenyang bb tido blk.sy susukan lama sebelah2 breast sampai Kempis.. alhamdulillah mse checkup 2 bln..bb naik 1.5kg

bayi 3 bulan susu je boleh minum sis.