Luka jhitan episiotomi

Berapa lama ibu2 ambik masa untuk sembuh luka jahitan, sy dah nak masuk 30hari, tp benang still ada lagi. Blh tak ibu2 share pengalaman ibu? Tips untuk luks cepat sembuh?

13 Balas

mcm saya nurse tak ajar cara yg betul bersihkan luka smpai terbuka balik jahitan mujur tak kne jahit balik saya ikhtiar sendiri google apa yg patut 4hari je jahitan terbuka tu dah tutup rapat cara saya setiap kali masuk tandas wajib tukar pad keringkan bahagian sulit tu dpn kipas saya spray ubat kuning smpai kering lps tu apply cream duo derm hydroactive gel beli kat farmasi mmg cepat sgt2 jahitan tu baik cuma letak sikit je dkt bahagian luka tu