Tanda Hamil atau haid?

Hello beautiful mommies 💕 share sikit pengalaman masa mommy mula2 pregnant. Mommy tau ker tu tanda Hamil atau period? ada beza tak? Ker sama jerr? 😁 Jom share!! ❤️

27 Balas

Sy de pcos. Jd period mmg ngok ngek sebelum ni. Doktor suh reduce weight dan br la period ngam. 2 tahun gak la dpt ngam. Tp x la mcm kitaran period org lain 28 hari tp sy tetap happy wpun kitaran sy 35-40 hari sekali. Sebelum kawen, mmg dh ckp dgn bakal suami sy de pcos. Jd peluang utk hamil rendah. 2 3 kali sy tanya dan jawapan dia tetap sama. Xde anak kita duduk la berdua. Awak jaga sy² jaga awak. Jd kawen la kami. Hahaha Tp bulan 1 tu hari x mai lak. Bulan 2 sy kawen. Hujung bulan tu gase x sedap badan. Sebu perut. Makan pilih² x tau nape. Sy yakin sy pregnant. Beli strip murah kt shopee nun. Mula tu samar² tp sy test hari² dan makin jelas. Genap sebulan sy pi klinik nk sahkan. Doktor test urine terus naik double line. Allahu akhbar. Gase mcm mimpi. Kebesaran Allah paling besar buat sy masa doktor ckp ve pregnant tp x boleh scan lg. Dia suh scan lps sebulan. Sbb 4w x nmpk apa. Skrg tgu masa nk check in hospital 38w nt. Dlm kita risau, takut, x yakin, x selamat. Allah penunjuk jalan dan kebesaran-Nya. Yakin dgn Allah. Doa pada Allah. In Sha Allah, Allah mendengar doa HambaNya. Aamiin

Pengalaman sy habis Period lepastu dalam 5 hari ada keluar coklat mcm yg mcm last Period tu saya pun pelik la lah why keluar coklat lebih seminggu kan sebab saya baru je habis Period haritu..saya terus bagitahu husband and pergi jumpa doc maybe ingat hormon saya tak stabil than doc ingat saya pregnant Pastu scan tiada apa pun .doc pun bagi lah ubat mkn utk betulkan Period balik .. lepas mkn ubat tu habis dalam 7 hari mcm tu saya rasa badan saya lain mcm saya mimpi saya ada baby ya Allah pagi tu saya terus buat pregnancy test kat rumah .. ya Allah saya pregnant lah saya mcm tak percaya tau 4 hari turut2 saya buat pregnancy test . Saya decided utk pergi hospital perempuan balik lepastu saya ada kantung kandungan 6 weeks time tu la syaa dpt tahu saya betul pregnant Alhamdulillah 8 weeks mcm tu nmpk heartbeat baby ya Allah bersyukur sgt sgt .. saya doakan semua bumil dan baby dalam keadaan sihat cukup sifat dan tidak kurang apa pun semoga kita semua dipermudahkan utk melahirkan anak kita dengan normal tanpa jahitan dan kesakitan yg baik saja Aamiin ya Allah ❤️🤲🏻

Saya kahwin bulan 1 haritu. Bulan 4 pregnant, mula mula rasa cramp bawah perut. Sama mcm nak period tapi pelik sebab tak period jugak. Biasanya kalau cramp akan seiring dengan period keluar. Ni lagi sakit dari senggugut tapi tak period jugak 🥲 Lepastu rasa cepat lapar. Pastu malas. Serba serbi malasss asyik nak baring je scroll tiktok 🤣 Esoknya hari yang sepatutnya period saya saje check upt. Alhamdulillah double line. Tapi Allah bagi rasa 2 bulan je. Then gugur june haritu. Mommies doakan saya & suami diberi rezeki zuriat lagi dalam masa yg terdekat tahun ni ya ❤️ Semoga yang menanti zuriat pun dipermudahkan dan diperkenankan doa. Yang tgh pregnant semoga lancar urusan sampai melahirkan. Yang menunggu hari, semoga dipermudahkan bukaan jalan dan lancar semuanya. Aamiin ya Mujib 🤲🏼

2y ago

Alhamdulillah. Sama2🥰

saya kawin 20/03/2019, syukur alhamdulillah 2022 dapat peluang hamil anak pertama .. ceritanya gini, sebelum ni period sy mmg tak teratur setahun 3-4x sja dtg, tapi hujung tahun 2021 start bulan10 period tba2 dtg tiap bulan, last period msa bulan1 haritu, next month nya sibuk sangat dgn kerja smpai lupa dah late period .. awal bulan3 sy rasa tak sedap hati, kenapa boleh late.. tapi 1-2mggu lalu bdn rasa mcm yg nak period tapi tak kluar2 juga .. decided utk cek upt 02/03/2022 dan hasil big +ve.. tekejut smpai mnangis rasa tak sangka, penantian 3tahun yang rasanya sgt mustahil .. disaat sy sda redha dgn ktentuan Allah, Allah kurniakan pda masa2 yg sy rasa tak peduli dah .. syukur alhamdulillah skrg 37w + .. mnanti kelahiran anak sulung, dijangka lahir hujung okt22 .. doakan sy dipermudahkan Aamiin 💕 terima kasih

saya kawin plan punya anak lepas 3th, sblm tu mmg x pernah cuba isi kami jaga sendiri x pakai ubat perancang pun, sebab saya bekerja dan kami plan buat rumah dulu, Alhamdulillah 1st try isi lepas raya haji hari tu terus Allah bagi kami rezeki, lepas piriod 2minggu mmg waktu subur time tu, mula2 tu rasa cramp dekat bwah perut yala sblm ni x prnah try isi tiba2 di isi dia mcm nak bersenyawa dkt rahim 😊, lepas 3hari lambat dtg piriod excited beli alat test 1st cek -ve lepas 5haru cek lg -v lepas 10hari cek lg terus naik 2line merah...saya nangis teruja rasa x percaya Allah beri kepercayaan... mula2 tau pregnant belum ada rasa apa2 lepas masuk 8week baru dtg alahan dgn excema dan muntah makan x lalu cium bau x boleh, tp Alhamdulillah masuk 2nd trimester alahan tu hilang..

For my side, period before kahwin tak tentu. Ada smpai 3,4 bulan xdtg period Sbb stress kje. Bila da kahwin, period on track, Sbb da resign.. saya kahwin on August. But November,December period xdtg. Check upt neg. Pergi KK check urine still neg. so doc suggest repeat checkup on January If period tak dtg jgk doc akan bg ubat turun darah. During whole December tu, Ada rasa mcm segugut, pedih ulu hati, muntah2. Selera xda.. Mmg pkir tak sihat. Tk Mengharap pun pregnant. So December tu pun xda period jgk. So January came, pergi la KK untuk repeat checkup. Buat la urine lagi. Alhamdulilah, good news. Dapat tau pregnant dah 14w. Agak pelik Sbb detect lambat. So far smpai Skrg period or pregnant still xdapat nk beza kan feeling tu 😅

saya masa kawin 27 tahun..antara adik beradik yg lambt kawin.. 3 org kakak, sy yg last.. pengalaman kakak2 sy dh nmpk masa dia org pregnt😅.. tp seme pengalaman tu x sama kan.. jdinya bila saya kawin bln 6 2011.. bln 7 2011 dpt tahu saya prgnt 2w.. sy yg rasa lain..bdn x sedap.. mcm nk demam.. muntah x yah ckplah..😪.. mil sy suruh amik ubt tahan sakit..tp.sy xnk takut jdi apa2..padahal x tahu pun pregnt..tp naluri saya kuat sgt time tu..dan ajak suami g klinik.. so lps chkup dgn doc sahlah pregnt 🥰.. masa tu still ada tanda2 coklat tu.. tp xde piriod..

saya masa mula2 pregnant dulu tau sebab pakai bengkung. pastu rasa sakit dalam perut . pergi tandas bukak bengkung sebab rasa sakit tapi alhamdulillah xde apa2 . masa tu dah syak pregnant sebab dh lewat haid. terus pegi beli pregnancy test. check air kencing awal pagi dua2 test dua line. nasib baik tergerak hati nak pegi bukak bengkung. kalau tak xtau la ape jadi.. pastu doktor tanya macam mana awk tahu awk pregnant. sy cakap sy rasa. doktor tu pelik sebab sy cakap saya rasa🤣🤣 rasa pregnant duku baru lah test. memang betul pregnant

1st pregnancy tergerak hati nak check upt sbb delay period. xde tanda hamil lain2. mcm breast sakit ke.. mmg xde. check mula2 pakai upt strip naik double line.. pastu beli clear blue.. mmg pregnant.. 2nd pregnancy pula check upt sbb susu badan drop teruk sgt.. walaupon dh jaga demand n supply dn tergerak hati nak check upt naik double line. ni test sblom delay. kemudian test after 1day delay sama naik double line. dan test lagi skli pkai clearblue dn confirm pregnant. sekrg dh 27weeks++..

Dah lewat 5 hari, husb pun suruh cek tapi kita taknak berharap mcm selalu-selalu so biar je tunggu je period datang. Petang tu pergi beli barang, tiba-tiba pening sampai nak termuntah, lain macam. Risau nak angkat barang berat last terus cek, mmg double line mcm tak percaya. Bila fikir-fikir balik dalam seminggu dua sebelum tu mmg letih sangat dekat ofis. Selalu nak period akan jadi cirit tapi kalini jadi sembelit.