Parents, jangan abaikan tanda ini!

Bayi tumbuh gigi sering kali disebut dengan sindrom teething atau sindrom pertumbuhan gigi. Sindrom teething ini biasanya berlaku apabila gigi pertama atau gigi primer tumbuh mulai menembus gusi. Tumbuh gigi merupakan bahagian perkembangan bayi yang normal. Hanya sindrom teething tidak selalu datang dengan berbagai gejala serta keadaan yang kurang menyenangkan dan membuat bayi tidak selesa. Berikut adalah fasa pertumbuhan gigi bayi : - Gigi seri paling depan: usia 6 – 12 bulan. - Gigi sering bagian samping: usia 9-16 bulan. - Gigi taring: usia 16-23 bulan. - Gigi geraham pertama: usia 13-19 bulan. - Gigi geraham kedua: usia 22-24 bulan. *NOTA : LIKE & IKUT POST INI sebagai rujukan masa hadapan.

Parents, jangan abaikan tanda ini!
14 Balas

anak saya umur 2 tahun setengah..baru je tumbuh gg geraham pertama 2minggu lepas.. alami demam panas..bengkak dekat bawah telinga ... doc bg dia ubat demam dan ubt sapu utk letak dkt gg dan gusi yg bengkak...stiap malam ms dia tido kami letak cool fever dkt tempat bengkak dkt bwh telinga . alhamdulillah lepas tu dia ok n aktif..skrng ni dia dh start nk makan keras2 balik..mak pula yg risau n seriau .bkn apa baru elok demam n baru je tumbuh gg dah craving pulak dia nk mengunyah muruku😂😂✌🏻

kakak dye pling awl ..5bln da naik gg. .adk lmbt. .nk dkt sthun br tmbh gg..hehe

Anak saya lahir2 dah ada 2 gigi bawah. Nurse dokte sume kalau tengok sume pelik 😂

8 bulan... gigi taring pun dah kluar dan gigi depan

lahir2 je dah ade gigi sebtang 😂

Setahun/ setahun lbih mcm tu

bookmarked 👍🏿

x ingat bila

8 bulan

5 bulan