bayi sering muak susu

Bayi sy berusia 44 hari. Sering muak susu dalam kuantiti yang boleh tahan banyak.. tapi berat bertambah secara konsisten and dia x sakit pun lepas muak. Ada tips /suggestion mcm mana sy boleh kurangkan muak / muntah susu? Stakat ini sy mmg amalkan 1. Susu dlm keadaan recline (kepala tinggi dari perut) 2. Sendawakan baby

1 Balas

Anak ke2 sy waktu baby bukan muak susu shj, muntah siap tepancut dr hidung lepas menyusu..tp berat badan dia meriah..skrg sthun stgh dah, 15kg..haha.dh bnyk kali refer doc, tp doc ckp slgi berat bdan ok, dia nmpk sihat biarkan je.brenti muntah susu dkt setahun juga..org dlu kata² budak kuat muntah ni badan cpt naik, mgkinla kot.

4y ago

Ya, hmpir 6bulan dia muntah kluar ikut hidung.doc ada bgtau dlu, sstgah bayi penutup esofagus dia lmbt matang@tertutup sempurna.jadi, susu mudah tkluar dr perut.lebih kurang mcm gastrik la..