muak/muntah

Hye mommy2. Sapa kat sini tau sebab anak mudah muak/muntah susu? Bby sy minum susu formula + susu badan. Sbb bby kena prolonged jaundice. Tp sejak akhir2 ni bby sy mudah muak/muntah susu. Dah sendawakan pun sama. Lepas sendawakan dan bg duduk kejap sebelum baringkan pun sama juga. Agaknya sbb apa ya?

2 Balas

Yup normal. Sbb sy pn ada rujuk dia dgn pakar pediatric. Dia ckp normal dgn syarat ada sendawakan bayi and baringkan dia 45degree selama at least half an hour. Tp masih juga bayi sy muntah. Last2 slow2 dia bhnti muntah. Anak sy lg la sis, kuat menangis kalau siang. Mmg nonstop. Ingatkan kembung perut xda pulak. Mgkin sawan tangis

Sama mcm baby saya. Tp skrg 5bulan ok sudah xda mutah2. Mcm dia habis muntah masuk 3bulan mcmtu.

4y ago

Oh, so normal ka sis? Risau pula bila muntah tiap kali abis menyusu. Pastu nampak mcm bby x selesa. Berak kencing ok.