Bayi 7 bulan

Bayi saya masih belum pandai mengesot dan duduk, hanya berguling2 dan mahu brdukung saja. Jika diletak lama/ditinggal lama dia akan menangis semahunya sampai nak trmuntah. Dia juga agak susah makan. Jika ada sedikit serpihan makanna yg tidak hancur dia mudah loya/tersedak sbb tak reti nak mengunyah. Ada tak ibu2 yg hadapi situasi sprt sy dan apa tindakan yg ibu2 lakukan?

2 Balas

1. dia dah ada separation anxiety, nak tgk muka mak dia ja. 2. normal ntok dia mcm loya nak muntah sbb perubahan tekstur makanan, tp bagus untuk dia. kena buat aksi mengunyah. 6-8 bln jgn paksa makan sgt sbb dia still bergantung kepada susu lg. 2 kali sehari pon okay. 3 4 suap pun okay. anak sy pun susah mkn sampai skrg dah 2 tahun

Bayi saya pun sama, still tak pandai merangkak, angkat badan. Sis jgn risau, perkembangan baby tak sama. 29hb ni masuk 7b.rasanya sis perlu tapis bubur tu