Tolong bagi cadangan ibu ibu

Bayi saya 2 bulan susah nak tidur dh seminggu dari pukul 3 pagi sampai 8 pagi..

Tolong bagi cadangan ibu ibu
6 Balas

Tidur siang dan malam harus dibezakan. Tidur siang, saya biarkan anak tidur dalam suasana yang bising , depan tv , dgr suara abg kakak, atau ada dengar bunyi sekeliling. Pastinya environment terang. Bila malam, bilik gelap dan ini mendidik bayi bahawa hari telah malam. Memang dalam tempon berpantang, bayi agak mencabar dan keadaan ni akan beransur pulih setelah tamat tempoh pantang. Bayi baru belajar untuk adapt dgn persekitaran luar setelah 9 bulan selesa di dalam perut ibu. Di dalam perut, bunyi yg biasa dia dengar adalah bunyi alunan air ketuban. Cuba dodoikan bayi dengan bunyi “sshh, sshhh, sshh…” biasanya bayi akan tenang kerana bunyi ini mirip dengan bunyi ketika dalam perut ibu. Dan sekiranya bilik/udara boleh tolerate untuk bedung bayi, sila bedungkan bayi. Bayi akan rasa lebih tenteram dan tenang. Setahun pertama tangisan bayi, kata ulama’ 4 bulan pertama - tangisan berzikir laa ila ha illa ALLAH 4 bulan kedua - tangisan berselawat kepada Rasulullah SAW 4 bulan ketiga- tangisan mendoakan keampunan untuk kedua ibu bapa

normal sis..misi cakap bby masih keliru antara waktu siang dan malam. nanti masuk bulan ke 3-4 ke atas, dia dah tdur malam macam biasa. anak pertama saya dulu macam tu. sampai mata saya dah macam mata panda 😂. walau macam mana pun,sentiasa ajarkan tdor waktu malam. kalau tdor malam,bagi suasana bergelap. kalau siang,biar terang..contohnya,langsir selak,bagi cahaya matahari masuk ke dalam rumah.. tapi janganlah tepat dekat muka anak. cukup dlm rumah tu terang.. dulu masa anak pertama,ilmu tak ada sangat. tu yg anak dok berjaga 2 pagi sampai ke subuh. masuk anak ke dua,dah pandai dah,hehehe..jadi anak ke dua saya tak ada masalah bab tidur. tapi,kalau terus berpanjangan macam tu,sebaiknya bagi tau misi/doctor ye.

2y ago

Okay terima kasih alhamdulillah dh okay lepas meragam taknk tido sampai tengah hari esok nya..selepas tu tido normal balik

dia masih lg keliru mana siang mana mlm sbb dh terbiasa gelap dlm perut jd dia masih terbawa bawa rutin dlm perut.. kita resetkan sndri waktu tidur dia.. anak sy bila siang sy akan buka pintu dan sy buh dia dlm buaian bg dia tidur di ruang tamu sbb blh nmpak cahaya luar kdg sy buka tv kdg klau hujan siang sy akan buka lampu.. bila dia bangun dukung dia kjap bawa dia ke pagar pintu bg tgok cahaya luar kjp. bila mlm sy akan tutup lampu tp bkn gelap sepenuhnya sy akan buka jgk 1 lampu di satu sudut tempat bg ada cahaya ckit yelh kita nk menyusu dia nk tgok pampers dia klau gelap sgt x nmpak apa plk 😁bila mlm sy selalunya akan buh anak kt tepi sy sbb dia bf full lpastu kerja nk duk bawah ketiak mak je 😅

dia keliru mana pagi mana malam, mommy boleh reset semula jadual tidur dia. masuk je waktu malam, terus masukkan dalam bilik. gelapkan bilik, pasang lullaby ke zikir selawat ke. tukar pampers, selesa kan dia. kalau boleh sunyi kan terus rumah tu, mommy pun jangan bersembang ke apa ikut tidur sama. bila siang, terangkan rumah, bukak tv, jangan bagi dia tidur lama waktu pagi. kejut dia, main main dengan dia. bagi dia masa seminggu mesti dia boleh tidur malam through the night

2y ago

itu pun mcm lama sangat tu tidur dari pkul 1 sampai 5, mungkin boleh kejutkan awal sikit. Alhamdulillah, selamat mencuba ye 😁

Sama dgn anak2 saya sis...kul 2 pagi je mata dia bulat2 Xnak tdo smpai kul 9 pagi lepas Mandi pon still payah nk lelap...abg dia pon kuat bising...suruh diam xnk diam..yg ank 1st dulu pon take time dia adapt..4-5 Bulan jgk laaa nk kenal Siang mlm...ni yg adik xtaw la berapa lama pulak 😔😔...skg dah nak dekat 50ari dah umur dia..setiap mlm bejaga jd burung hantu 🦉

2y ago

penat emosi sbnrnya mak2 kalau anak perangai cmni 😔😔

hi sis..sy dlu mse ank bru lahir sbulan mcm sis gak..dkt 2,3 pg bru tido..tp sy try cr ape yg bby selesa..mcm bby sy die nk nyusu sambil baring so sy try buat smpai skung Alhamdulillah 4 bln da die still mcm tu mmg xde jage da..klo tjage sskli mmg nk susu then tido sndri blk..smpai pg..