Apa yang ibu ayah buat bila si kecil kena demam panas?
Voice your Opinion
Segera ke hospital
Bertanya kepada pengamal perubatan am
Cuba rawat di rumah dulu

22298 respon

40 Balas

Kalau sekarang ni.. Bagi saya, rawat di rumah dlu,, itu lebih baik.. Sebab klu hantar ke hospital, cek Rtk dah kata kena covid... Walaupun itu demam biasa.. Aku dah mengalami.. Kesian anak aku.. Tak de kna covid.. Tiba buat Rtk.. Kata positive covid.. Tpi result tu tak tepat.. Mak ayah negative... Pelik anak positive. Anak 3 kali buat sweb test.. Kali kedua dan ketiga negatif.. Pnjng lagi ceritanya... Sebaiknya rawatlah kat rumah dlu.. Tgok keadaan situasi skrg ni.. Ssema dan demam da kata covid...

2y ago

Mase tu umu ank Berape bulan?

Kalau anak baru ada simptom demam, saya ikhtiar rawat di rumah dahulu. Contoh suhu 37.8, saya akan Mandikan anak dengan shower gel Mayyababy tambah 1biji lemon dihiris.. Bagi rendam dalam 15minit ke 20minit. Lepas tu pantau dalam tempoh 24jam. Kalau suhu makin naik baru bawa ke klinik atau hospital. So far anak dah 2 tahun setakat ni okay.

3y ago

Bkesan ke mayyababy tu sis

depends on suhu n keadaan ank..kalau ank nampak lesu tak makan tak mnum susu bawak pegi hospital..tp kdg2 ada yg kata hospital pun tanya demam dah berapa hari..kalau baru sehari tunggu dlu..mcm sy aritu ank demam suhu dln 38.8 camtu tp sy mmg basah kepala dia ngan air..alhamdulillah sehari je demam..mungkin demam nk tmbh gigi ☺️

kalau baby dah besar, mmg rawat di rumah dulu, bg ubat demam tgk suhu. kalau tak berkurang suhu. mmg ke klinik atau hosp terus sbb sy mmg trauma anak saya sawan sbb suhu tak turun walaupun dah jerlum dgn air dan bg ubat. kalau baby bawah 6 bulan, mmg sy akan terus ke kecemasan. makesure ada termometer kat rumah, so kita boleh tahu suhu anak.

8mo ago

kalau anak sy 37.5 mild lg, start 38 dah berjaga2, sebab panas badan tu naik mendadak

anak saya baru 10 hari, demam panas hari jumaat haritu. ada jangkitan kuman dalam darah yg sangat teruk. sekarang on antibiotics. mungkin kena warded sampai 2 minggu. parents, please alert. newborn tak patut demam.

2y ago

Bg dia susu je untuk dia berak.

turunkan suhu dulu di rumah. ready ubat utk malam. mandikan. dah turun suhu bawa ke hospital. sebab hospital bukan sebelah rumah terus sampai. nurse pun suruh bagi ubat dulu di rumah.

helo ibu2..nak tanya apa ubat yang bole turunkan kuning/TSB bby. Dah 5 kli stiap hri ke klinik, tpi tsb turun naik jer...hmmm

12mo ago

1st mungkin ada yg tak sependapat dgn sy. Mungkin ada dr2 or nurse dlm ni. Tp ni yg sy bg pd anak sy. Masa dia lahir kuning bacaan 16. Sy mandikan dgn ubat kuning beli kan sensei bacaan tak turun. Anak sy sampai kena refer hospital. Alhamdulillah x kena warded. Bacaan 14 time tu. Hari ke bape belas (x igt) bacaan naik turun. Masuk hari ke 20. Bacaan atas 10 lg. sy bagi anggur hitam & tebu hitam (daun hitam) alhamdulillah bacaan kuning turun mendadak 6. Alhamdulillah anak sy membesar dgn jayanya. Esok 18hb genap 8bulan 10kg baby boy.

segera ke hospital, dan mereput kat ruang menunggu Dari pkul8.30 malam sampai pkul 3.00 pagi bersame bayi demam panas teruk

aku bila anak demam aku akan sedaya upaya jaga dan rawat kat rumah . aku tk sanggup tengok anak aku kena cucuk dengan doktor HAHAHA

Sntiasa monitor temperature ank kt rmh. Mndikan dia ngn air suam cmpur lemon. Kalo da 40° kena bwk ke klinik la.