Perut Mengeras

Baru dapat berita daripada seorang kenalan yg mengandung 9 bulan, bayi dalam kandungannya meninggal dunia selepas sedar pergerakan bayinya kurang dan perutnya sentiasa mengeras. Beliau rujuk ke hospital keesokan harinya namun bayinya telah pun meninggal dunia. Rasa sedih dgn berita tersebut kerana sy juga masih menunggu hari untuk melahirkan (38w). Doakan sy dan baby selamat. Normal ke perut selalu mengeras walaupun pergerakan bayi aktif dlm perut?

13 Balas

that why kene kira gerakkan baby dalam buku pink.. 10kali dalam masa 12jam.. selalunya dalam pukul 5/6ptg dh cukup.. if tak cukup sila ke hospital.. saya dah kene marah sbb tak tanda dalam buku pink.. incase kalau jadi apa apa pada baby.. hospital tak kan akan bertanggungjawab sbb ibu sendiri tak alert untuk kira gerakkan baby.. jadi rajin rajin la check baby gerak ke tak di saat saat akhir ni.. nurse ada ajar if perut mengeras selama 10min.. kemungkinan nak bersalin.. walaupun 33weeks ke atas.. Al-Fatihah untuk baby.. semoga ibu dan keluarga tabah.. amik sebagai pengajaran..

5y ago

Habistu macam mne eh klau baby active waktu malam je ? Macam saya rasa siang memang kurang gerak tapi bila macam kadang susah nk tidur sebab non stop gerak nya

Pglman sa ..msa sa mngndung..klu usia kandungan dlm 36w dan ke atas n kndungan kerap mengeras n pergerakan janin cukup 10x tu tndanya persiapan awal c baby tuk kluar da..berfikiran positip sis..jgn fikir bukan2 sbb tu pun mmpengaruhi keadaan kesihatan baby n sis jua

Salam takziah utk kenalan saudari.saya 38w juga.perot mmg kerap ngeras 10min sekali.10min sekali dah 2hari ni..saya tgu tanda keluar tapi xde..😅xpela..tgu la..jln da susa.saket +mmg jln tu perot keras manjanh.kepala bby mmg dekat laluan da.tp laluan xbuka lg.sabor jela

5y ago

Aaminnnn👍😊

sy pun sama 38w. pg td sy ada p klinik cek up ngn nurse sy tanya normal ke baby slalu je mngeras tp tendangan baby cukup je 10. nurse ckp tu normal tp kalo tendangan baby x cukup @ rasa gerakan baby x mcm slalu rujuk doktor tuk kepastian ttg kdaan baby

Alamak. Risau pulak. Saya 33w. Skrg pun baby kerap mengeras. And pergerakan makin hari susah nak agak. Check up semalam pun nurse risau sebab jantung baby laju. Lepas 2 3 kali check baru normal. Hmm

5y ago

bby sy kerap mengeras. tapi masih tk sakit or air ketuban pecah .sy pun kdg tk dpt beza dia mengeras or bergerak dlm tu .harap moga dipermudahkan semuanya 37week5days

risau nya sy sis.. sya dah 38week baby sya slalu mengeras..dalam sehari ni ada 4-5 kali cam tu mengeras..

Utk kenalan saudari .Salam takziah.dan utk saudari inshallah .aamin. mudah mudahan

Salam takziah ya untuk kawan sis. Semoga sis selamat bersalin dan baby & sis sihat. Doa byk2 😊

5y ago

Amin.. Terima kasih. 😍

Salam takziah utk kwn sis..sy pregnant 30week..ank ke-2..skrg bby dh kuat mngeras...😥

Mengeras tu tanda kecil.. Smoge jln bukak laju.. Semoge segale urusan di permudah kn