Nk tanya berpantang cara lama or moden mana yg jd pilihan.klu sy cara lama LG bagus.awk pulak?

5 Balas

saya dah habis pantang.. bersalin julai 2022...saya berpantang secara modern. Saya tak ikut sgt cara dulu dulu... saya makan apa yg nutrisi elok utk ibu menyusu dan alhamdullilah ❤️ saya xde allergy apa apa. Saya elak makan makanan yang tak elok utk sesi penyusuan.. dan saya memang obsessed dengan susu🤤🤤 jadinya mmg hari2 akan minum susu👍... memang dari kecik obsessed ngan susu... now pilihan utama adalah dari FARM FRESH hehe😄👍 yum sedap. Susu lacta pun saya minum lacta anmum. Saya juga amalkan fish oil👍... saya waktu berpantang kalau ikut cara lama... hanya mandi air suam panas selama 40 hari tu je😂😂😂.. saya xde pakai bengkung xde mandi herba ke apa ke... berpantang modern saya mcm tu la😄 makanan intake dan mandian tu je... alhamdullilah ❤️ now sihat seperti dahulu... period pun dah kembali alhamdullilah ❤️🌹 ohya dan amalkan minum Air Zamzam dengan niat nak pulihkan badan dalaman🤤👌👍 dengan izin allah. 🌹

Saya berpantang campur traditional and modern. Mak saya yg jaga, tak strict sangat. Tp lauk utk berpantang tu mak saya jaga betul² sbb nak susukan baby kan. Kalau tibai je makan semua effect pd baby. Berurut and pakai bengkung. Selesa pakai bengkung sbb rasa perut tak jatuh. Param pilis pun pakai tapi yang modern punya. Mcm losyen je. Mandi dengan air suam utk 44hari siap dgn herba mandian. Stokin semua pakai. Kipas dan aircond on. Tp tak directly terus pd saya dan baby. Mak saya siap suruh minum air kunyit after baby dah tak ada kuning. Jelly gamat and pati ikan haruan pun saya minum, buah oren and vitamin C pun makan.

sye bru lps pantang. sye pilih cara moden. healing my self. mkn ikut allergic. tapi still berurut. no pilis param. still beraircond n berkipas. sehari dua tiga kali mandi.. sye pilih xnk stress. sbb sye breastfeeding bby. kalau ikut cara org lama, mkn nasi dgn ikan kering, minum air 2cawan sehari, alamat nya bby minum susu formula jela. sbb x ckup mkn x ckup air susu sng drop. bengkung xde sbb czer. stokin pakai time mlm je. siang pakai selipar rumah.

Saya okay je ikut cara lama tapi tidak terlalu strict since anak saya kena jaundice lama. Tak sesuai ikut betul² semua pantang orang lain. Boleh lah scoop sedikit² as long betul² fit dan sembuh luka

kalau normal sy akn ikut cara lama. tp bergantung juga pada apa cara lama tu. kalau czer sy moden je. skrg ni czer. next bby xtau czer atau normal 😆