Macamana cara kira kick counting ya? Kalau bayi tendang sahaja atau move sahaja pun boleh kira kah?

5 Balas

saya asal rs gerak je semua saya amek, guna app baby kicks, pastu utk tulis kat buku sy akan kira dr banyak2 tu semua, sy cuma amek setengah jam sy kira sekali. nurse suruh kira 9pagi-9malam mesti 10 tp sy asek terbaca dalam yg setiap 2 jam mesti 10, jadi bila dah 2jam baby xgerak sy akan try but dia gerak kalau xgerak gak terus g klinik.

gap setiap 20-30min utk sekali gerakan. if ada acc tt cuba search ada je mommy yg share cara nak kira kick baby. nak lebih kepastian next checkup boleh tnya nurse kk☺️✌️

nurse takda ajar ke? kalau ada, cuba ingat balik. kena kira tendang sahaja & yg kuat sahaja. sejam boleh ambil kiraan max 2x sahaja. sejam sekali pun dah ok.

1y ago

Sama la nurse Kate gtu gk. Tendang yg kuat & rase siku@ lutut ye yg timbul tu. Yg gerak2 biasa xpyh kira. Tp klau pkul 9pg-12thri klau bby ckup 10tendgn kuat kna trus prgi hospital tkut bby terbelit tali pusat @ trmkn najis.

Nk terangkan dalam ni susah. Awak kena tanya nurse awak. Jgn takut utk bertanya

tendang atau bergerak dikira sbg gerakan