Hai nak tnya normal ke bayi dah msuk umur 1 bln masih kerap berak?? Sehari smpai lebih 10 kli ?

8 Balas

tak normal tu sis. boleh menyebabkan dia dehydration untk case yg berbahaya. anak saya cirit lebih dari 6x saya bawa ke hospital. dr check takut dehydration, check ubunnya sebab kalau dehydration kena tahan d wad. tpi anak saya ok, dr just bagi air garam sebab takut keracunan makanan dari botol susu atau susu tu sendiri. dr tak galakkan air dari coway..kena bagi air dri botol mineral if minum formula dan kena rajin sterilize botol susu. sy suggest better sis pg check if berak 6x dan above pantau dalam 3 hari still sama. better bawa ke hosp

3w ago

yes betul, sy x berani nak ckp normal even fully bf better sis consult dgn doktor..kulit baby lembut tkt melecet pula

Normal sis .anak sya masa NB sehari 11 kali .skrg 3months ok dah .susu badan memang kerap berak

4w ago

yg sya risaukan sis.. sikit2.. kentut tberak.. mnangis tberak..

Jika susu badan, normal. As long baby ceria, perut OK, penyusuan ok

4w ago

dri umur 15 hari lgi mcm tu sdh sis... skrg dah umur 1m3d .. masi berak sikit2.. asal kentut tberak sikit.. mnangis tberak sikit..

normal sis, nanti makin besar okay. tambah kalau awak mmg fully bf.

Normal selagi tekstur dan warna najis dalam kategori normal.

Cirit birit or najis normal sis..tu yg kena check