Buka Buku Pink

Hi bakal ibu dan ibu semua. Boleh kongsikan berapa weeks ibu-ibu buka buku pink? Memang lain orang lain weeks. Nurse ada pesan lebih elok awal, atleast boleh tahu jika ada masalah-masalah lain. Checkup saya next week. Ikut last period 8 weeks. Tapi saya rasa baru 5 weeks ikut conception days. Jadi, berapa weeks baru dapat ibu-ibu buka buku pink? ❤

31 Balas

Pengalaman sy, sy lewat tau pregnant. Masa tu 9w, so nurse suruh terus buka buku pink. Masa tu mmg penuh klinik so sy tnya bila agaknya yg free sikit. Nurse suruh datang petang. So petangnya, terus sy buka buku pink. Utk sis,sy sarankan sis call KK yg sis buat checkup tu and tanya. Mention yg next week ada checkup and belum buat buku pink. Mana tau boleh buat terus pada hari yang sama and tanya jugak apa2 dokumen yg diperlukan. Senang sis terus prepare utk bawa.

Saya dulu 5 week dah bukak buku. Masa tu tak tahu pun berapa week. Check upt positif je, terus pergi klinik cakap nak check pregnancy. Check air kencing positif, terus nurse & doktor suruh bukak buku pink. Masa tu la baru tahu 5 weeks. Tapi depend pada kkia. Ada kkia yang 8week ke atas baru bagi bukak buku pink. Tempat saya 5 week dah boleh bukak dah. Sis cuba je pergi kkia tempat sis & tanya. Lagi awal lagi bagus

sy buat mase 5 weeks.. cek dekat klinik untuk confirm kan pregnant.. pastu terus buat buku pink nye..mule2 dokter mcm tak pasti nk bg bukak ke tak buku pink nye..then dye pergi bcg dgn nurse2 kt situ.. terus dye bg kertas urine tu dan suruh bg dekat nurse bhgian ibu n anak.. n terus bukak buku pink..

5y ago

sekarang 9weeks.. nanti 10 weeks baru dia scan..mase buat buku tu tak scan.. cuma just amek air kencing lagi untuk cek ade kencing kotor atau tak.. pastu amek drh utk cek hb.. then nurse bagi tarikh untuk scan n checkup lagi..

Sy 8week... Mlm tu test sndri.. Esk tu terus p kk utk kpastian... Dpt kputusan positive terus bukak buka hari tu jgk... Nurse ckp bagus bkk buku awal.. Senang nk pantau kita dari awal...

Saya mesti buka awal dlm 6w gitu. Sbb klu lewat x larat nk bwk bdn. Morning sickness teruk. Bercintalah nk menunggu lama2 kt klinik nnt😅

Untuk kebaikan mummy dan bby elok bukak buku pink awal sis..masa mgndung buku pink mmg penting utk dbawa kemana2..

Saya cek upt positif masa dh 5weeks.. terus set appointment dgn KK untuk buka buku pink masa 7weeks..

Sya, 8w, baru buat buku pink, g klinik ptg,, org x Ramai,,, Klau g pg... brakar la tunggunyee... 😅

The earliest the better.. Bila u x dtg period then upt + terus mai kk buka buku pink. :*

Saya 25weeks bru dpt buka, skali ngan kena scan & jarum kancing gigi