Sembelit

Bahaya ke tak kalau mommy pregy 9weeks+ sembelit then masa nak membuang tu meneran mcm nk beranak ?? Tp still xlawas ... Sy dh mnum air byk , mkn buah2 tp mslh smbelit tak hilang , mgkin drpd supp yg dibekalkn dri kk ..

2 Balas

Jgn teran kuat2 sgt nt kne buasir pulak. Bia dy flow sendiri je. Kalo rasa nk membuang lps ni bia btoi2 mcm nk keluar baru g toilet. Pastu tanya doc boleh x time prgnt mkn ubat ni. Sbb ubt ni elok tuk sembelit tp saya xsure tuk prgnt boleh ke x mkn. Mkn betik bnyk. Jgn mkn pisang. Pisang bg keraskn najis kalo cirit elok mkn pisang. Kalo sembelit mkn betik je tp yg da masak punya

4y ago

Tq info , oo ptot la mkan pisang mcm xde pe2 positif effect ... mmg rsa mcm nk kluar tp bila nk mmbuang tak nk plak kluar jd terpksa teran jgk 😅 Pagi ni sy jmpa doc nnt sy tnya skli ubt tu blh mkn ke x , sbb dekat kd drg xbg mkan apa2 jnis ubat ... kna jmpa doc dlu , utk tkar jnis supliment pregnant tu ...

Saya 4week pun kne sembelit. Saya teran tapi alhamdulillah perut tak sakit dah tiada spotting. Tpi rsau gak. Nk tnye teran boleh pnyebab gugur ke? Atau kandungan tak mnjadi? Sorry first pregnant.