Bsp.. 2 mggu lepas. Bacaan 4.3/6.4/4.6/4.3 Hari nie.Bacaan 4.7/4.6/4.2/6.4

Bacaan 6.4 tu kt kk tmpt sy dh kira merah.bacaan hr nie cntik dr pagi smpi ptg.tu pn jenuh tahan lapar.lepas bacaan ptg.sy dh xtahan.Dh menggigil² bdn.sy mkn 2 bji roti bun bilis dgn air kosong.sb dr pg xmkn yg ok.mkn buah je dgn air kosong.sy nekad.lntak la nk sgkut pn.dr sy seksa diri..suami pn ckp mkn je.sy dh 34 week..

8 Balas

Ini carta makann yang perlu saya ambil sebab saya gdm dan bmi saya 26.8.ini panduan dari dietition. Saya perlu 1800kcal,255g karbohidrat, 70g protein dan 56.5g lemak. Jika sis teringin nak makan makanan manis mahupun air yang amnis. Iye boleh tp 1. Makan 1-2 suapan kecil aje 2.minum 1-2 teguk kecil aje Bukan makan dan minum sampai kenyang dan segelas air kesukaan. Bykkan exercise dgn berjalan kecil kat sekitar rumh atau naik turun tangga. Pastikan berteman masa buat exercise. Masa nak bsp Makan yang seimbang Bsp saya 8pg,10pg,2ptg dan 8 mlm 8.30pg saya stop makan. Tp sblm tu saya makn hanya 7-10 suapan + segelas air kosong 12 tghari stop puasa. Sebelum tu saya akan makan makanan berat, nasi, sayuran dn ayam ikut jadual diatas, dan byk minum air kosong.teringin air gula, minum seteguk 2 aje. Nanti lepas pukul 2 makan setiap 2 jam yang ringan seperti dlm gambar dan seimbang stop makan pada pukul 6 ptg. Elak minum yang cafein seperti kopi dan teh. Nanti 8 malam lepas bsp saya makan mcm dlm gambar jugak. Pukul 10 malam pun makan. Saya dh start bsp dari minggu ke 12 atau 10 sehingga skrg minggu ke 33. Saya perlu makan ubat kencing manis metformin 500mg setiap pagi dan malam. malam2 biji sehari. Saya makan jugak burger, susyi, coklat, kuih muih dn minum air manis. Tp saya makan itu hilangkn rasa kempunan saya. Selalunya saya berkongsi dgn suami. Pilihan ditangan sis. Tp jgn sampai mengigilkerna iye membahayakan baby. Kesian pada dia.

2y ago

Saya harap iye membantu sis. Semoga dipermudahkan urusanya sis

mcm salah je cara ni,bsp ni kna amik pagi sblum mkn,2jam selepas mkn pgi,2jm selepas mkn tghari,2jm selepas mkn mlm,kalau tahan lapar tu bacaan puasa punya,nak pantau gdm mcm mna,betulkn cara amik bsp tu ye,tanya nurse cara pemkanan yg betul,sy gdm juga,mkn mcm biasa ikut saranan doktor tak ada la gula naik tinggi,masih dlm normal range,mkn buah lagi buat gula tinggi,bun pun sama,nasi blh je mkn,tukar mkn nasi perang atau basmathi,byknn sayur hijau,kesian baby tak mkn

gdm kena elakkn mkn buah berlebihan. thats why gula boleh jdi tinggi. limit 1 buah per meal je. elakkan buah yg tinggi kandungan gula. anggur, longan, mangga and so on. lain2 buah mcm betik 1 slice je per meal. jambu 1slice per meal. apple orange boleh 1biji per meal. mkn je mcm biasa. jgn x mkn langsung nnti hypo lakk lagi susah. yg penting setiap kali mkn cukup carbo, protein sume2 tu.

nurse saya pesan hari buat bsp sepatutnya makan macam biasa, jangan tahan lapar. kita buat bsp untuk pantau gdm tu, kalau tahan makan takut bacaan tak seperti hari biasa. masa sesi dengan pakar pemakanan pun dia ada bagitahu make sure apa kita makan cukup serat, protein, carbo.

lepas mkn bnykkn minum air masak dlm 2liter...sye kt hospital mkn nasi spruh lauk hbiskn...then minum je air masak, alhamdulillah gule okay ..

Mkn je sis, sy faham rasa nak buat bacaan cantik tu tp kalau dah menggigil sian sis and baby

2y ago

tq.tu yg mkn jgk.sb dh xtahan

klu sy mkn buah la bacaan elok.mkn selain buah confirm naik mencanak gula.

apa cara utk hilangkan batuk