hai mommy semua..ada tak mommy smua mcm saya..baby breastfeed sebelah kiri shaja..klau bg knan..mmng bby xnak..

27 Balas

baby saya lain pulak. masa dia baru 2 or 3 hari macam tu laa. dah pandai nak belah kanan je. bg belah kiri xnak. cara saya selesaikan masalah tu, bila nk menyusu direct, saya bagi belah kanan. yg belah kiri tu, saya perah masuk dalam botol susu.. bila dia lapar, saya bg yg dalam botol susu tu. kadang campur la dengan susu belah kanan sekali. lepas tu, elok je dia menyusu dua2 belah sampai skrg.

6y ago

betul, sya pun buat mcm tu. Alhmdulillah skrg dh ok

baby sye dulu suka hisap belah kanan je.belah kiri xsuka.pastu kita pun jdi biase bgi belah kanan selalu.belah kiri lme2 jdi kering air susu.tinggal belah kanan jelh.tpi xcantiklh.besar sebelah jdi.berat belah kanan.😂😂😂. tpi baby yg baru nie xnak dah jdi mcm dulu2.usaha bgi dua2 belah.insyaAllah.

Anak sy pun smpai 3 bulan lebih nk belah kanan je. Tp ikhtiar jgk bg belah kiri. Tak bg masa dia lapar sgt sbb bby boy pelahapkan. So, masa tgh main2 dgn dia tu. Before dia lapar sgt try bg dkt dia belah kiri. Bykkn skin to skin dgn bby. InshaAllah lama2 okay.

sama macam saya. anak lebih hisap belah kiri daripada belah kanan 😊 tapi kadang2 bila die daa haus sangat die minum jugak yang belah kanan. but after a few 10 minutes macam tu die akan mengamok mintak tukar yang belah kiri #babygirl #oneyear

6y ago

anak syg.belum hisap lagi..dh mengamok 😅

ade.. sye pon mcm tu jgk.. tapi sebenarnye untuk bagi dua2 belah adalah yg terbaik.. sbb susu ibu ni sebelah kanan pekat mngandungi makanan.. sblah kiri cair fungsi sebagai air.. klau bgi dua2 belah in shaa Allah anak dpt zat cukup..

6y ago

dah try paksa bf knan tapi menangis2 mcm kena pukul 😅

Mmg ade bdk and baby jenis gitu, my mom suruh bg gilir gilir sbb die tknk cucu die jd mcm kitorg. Pilih blah mana yg selese jeee. Nnti tk balance. Alhamdulillah baby 2 belah die isap jee.

baby sy pon sebelah tu dia taknak mungkin sbb laju sgt susu keluar,sometimes dia mcm penat n nafas cpt mngkin sbb susu laju sgt..bg sebelah lg ok ja pon dia hisap..

sama dgn anak saya.dia mau menyusu sebelah kiri je. buat2 muntah kalau bg sebelah kanan.letih bila menyusu baring sbb mau sebelah je. huhu

Sama mcm baby boy sy ni haa... Nk kanak sahaja... Smpai breast kiri x de susu, kecik x besa²... Yg kanan besar bnyk susu... Aduhaii... Apa yg perlu buat yeeer??

6y ago

ye..sy pun mcm tu..yg sblah knan kecil dan kurang air..tapi sy slalu perah..

Saya dia nak belah kiri je tapi saya bagi dua2 belah haha. Tak boleh la bagi sebelah je, nanti jadi menanah kite yang teruk